МОРАВЈЕЦКИ: Нећемо у еврозону у догледно време – нећемо хаос какав је са евром добила Хрватска

MORAVJECKI: Nećemo u evrozonu u dogledno vreme – nećemo haos kakav je sa evrom dobila Hrvatska

11 januara 2023

POLJSKI premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da ta zemlja ne bi trebalo da uvede evro kao zvaničnu valutu u doglednoj budućnosti jer je njeno uvođenje u Hrvatskoj izazvalo „haos“ i skok cena životnih troškova.

On je istakao da bi zamena poljske državne valute zlota evrom dodatno pogoršala inflaciju koja je u Poljskoj već na 17 odsto, prenosi AP.Moravjecki je rekao da članica EU Hrvatska, koja je od 1. januara prešla na evro, prolazi kroz „haos“, kao i da cene u toj zemlji dostižu „previsoke“ nivoe.

– Haotično stanje sa cenama u Hrvatskoj treba da nam posluži kao upozorenje – rekao je Moravjecki i dodao da bi nivo prihoda u Poljskoj trebalo da se približi proseku EU pre nego što zemlja uopšte počne da razmišlja o usvajanju evra.

Prosečne plate u Poljskoj su trenutno manje od polovine proseka EU.

(Tanjug)

KOMENTARI2 komentara

  1. Portopranco says:

    U tzv. NDH preračunavaju iznos tako da ustaške kune preračunavaju u evre dijeleći ih koeficijentom 7,53450. Tako dobiveni iznos zaokružuju na više i generiraju inflaciju. Na primjer 5 ustaških kuna:7,53450 = 0,663 evra. Ugostitelji i trgovci tih 0,663 evra zaokruže na više, u pravilu na 0,7 evra i tako kradu.

  2. Gagi says:

    Oni koji su besomucno stampali evro za svoje potrebe, sada zele da uvuku i druge drzave u duznicko ropstvo. Verovatno bi te "nove" drzave svojom imovinom, prirodnim resursima i ekonomijom bile garant i pomoc oporavka propalog plateznog sredstva. Sve to, da bi se europske krvopije i birokratija nadalje mogli pristojno finansirati za svoj nerad i javasluk. Isto je kao proslih vekova, kada su kraljevi i carevi slupali drzavne pare za izgubljene i propale ratove, ispraznili drzavni sanduk sa zlatom, sve te ludosti je morao da nadoknadi go i bos narod kroz vece poreze. Sada ce sve europske drzave katolickog bratstva, upregnuti svoju ekonomiju i narod za oporavak i opstanak mentalnih i duhovnih propaliteta koji su sve to napravili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *