Mornar stručnjak, ministar nikakav

Mornar stručnjak, ministar nikakav

18 oktobra 2014

Dražen CigleneckiPiše: Dražen Ciglenečki

Vedran Mornar neosporno je ozbiljan znanstvenik. U njegovom životopisu se, između ostalog, navodi da je redovni profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva, u dva mandata i dekan, a kao intelektualac se i javno angažirao iznoseći ideje o tome kakav bi trebao biti hrvatski obrazovni sustav. Zagovornici teze da Vladu moraju činiti stručnjaci, sigurno bi se složili da je Mornar idealan materijal za ministra znanosti. Tako je prije četiri mjeseca mislio i premijer Zoran Milanović. I pogriješio.

Mornar je Milanovićev promašaj, čovjek je, nažalost, neupotrebljiv za posao ministra. Ne razumiju ga više niti kolege u Vladi, Boris Lalovac jučer je izjavio da mu nisu jasne izjave ministra znanosti da u prosincu neće biti plaća za djelatnike u prosvjeti. Naime, godinama je pravilo da se prosinačke plaće u niz resora osiguravaju rebalansom državnog proračuna, pa će tako i sada biti. Mornar nije znao tu osnovnu stvar i krenuo je dizati nepotrebnu paniku, a time i nanositi političku štetu svojoj Vladi. Premda se u vrijeme HDZ-a na dlaku jednako postupalo s plaćama u prosincu, oni su se odmah solidarizirali s prosvjetarima i napali Banske dvore. Ukratko, bila je to jedna komedija u Mornarovoj režiji koja je trajala dva dana.

No, ovo je prilika da, iako, naravno, posve uzaludno, ponovimo da činjenica da je netko stručnjak u svojoj profesiji, nije apsolutno nikakvo jamstvo da će biti i makar prosječan političar, kamoli ministar. Uistinu je nevjerojatno da nešto ovako jednostavno u Hrvatskoj tako teško dopire do vojske novinara i »analitičara«, koja nas svakodnevno bombardira besmislicama o stručnjacima u vladi. Čak i ljudi, za koje se čini da imaju tri čiste u glavi, maštaju o nekakvoj kremi hrvatskih eksperata koja bi ušli u Vladu i riješila sve što muči Hrvate.

Primjerice, nekadašnji premijer Nikica Valentić ovih je dana tražio da Tomislav Karamarko, za kojeg je uvjeren da će ubrzo zamijeniti Milanovića, pri sastavljanju vlade »prihvati stručnost kao glavni princip«. I još je pohvalio Darinka Kosora što je već kandidirao Josipa Budimira, ekonomskog genija. U redu, možda bi se Budimir bolje snašao nego Mornar i ne bi se isticao farsičnim javnim istupima. Ali, to što zagovara HSLS-ov gospodarski strateg mogao bi provesti i ministar koji nije dogurao dalje od osnovne škole. Kad bi to bila odlučna politika vlade.

Ukinuti županije, broj jedinica lokalne samouprave smanjiti za pet puta, otpustiti zaposlene u državnoj upravi, ostalima sniziti plaće, pa u Hrvatskoj ima barem milijun stručnjaka koji bi to mogli obaviti lijevom rukom. Svejedno se, međutim, Budimira u pojedinim medijima tretira kao da je otkrio sam kamen mudrosti. Član predsjedništva HSLS-a nikako nije ekonomski analfabet, ali takav su program u stanju osmisliti i pasionirani komentatori po internetskim forumima.

Sasvim je nešto drugo realizacija. A tu ovako stoje stvari, nestručnjak Karamarko rezolutno je odbacio mogućnost ukidanja županija, o sklonosti rezovima u državnoj upravi sve je rekao zaustavljajući prijedloge Martine Dalić koji idu u tom pravcu. I može Budimir mahati šefu HDZ-a svim svojim diplomama i stručnim referencama, od spomenutog neće biti ništa u Karamarkovom mandatu, ako ga bude.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *