МОСКОВСКИ МУФТИЈА: Руски муслимани ће обновити Сирију

MOSKOVSKI MUFTIJA: Ruski muslimani će obnoviti Siriju

2 aprila 2021

Muslimani Rusije preko Zakat fondacije spremni su da pomognu sirijskim građanima da izgrade školu i privremeni smeštaj za izbeglice koje su se vratile u domovinu, ali za analizu i početak rada u ovom pravcu biće potrebno vreme, rekao je moskovski muftija Ildar Aljautdinov za RIA Novosti.

„Naša dužnost je da pružimo ruku pomoći. Komunicirajući sa ministrima i njihovim zamenicima, čuli smo mnogo reči zahvalnosti Rusiji, koja pruža podršku na svim nivoima, odnosno, ruska ambasada je potvrdila da, bez obzira na svu pomoć, postoji potreba ne samo za jednokratne akcije, već i za izgradnju socijalnih objekata koji bi bili korisni, možda će postojati škola za siročad ili domovi za porodice koje se kući vraćaju kao privremena skloništa dok ne izgrade stanove u svojim gradovima“, rekao je Aljautdinov.

Prema muftijinim rečima, tokom posete Damasku identifikovani su pravci u kojima je moguće efikasno podržati sirijske građane. „Ovo je dug i težak proces, jer je neophodno registrovati fond za njegove aktivnosti u Siriji i identifikovati partnera u Siriji – ovo takođe zahteva određeni napor“, dodao je on.

(Pravda)

KOMENTARI6 komentara

 1. Covid GEJts 2039 says:

  Sve su to lazovi, cim zinu,lazu. Nista ja njima ne verujem,kuran ih uci da lazu.

 2. Rista says:

  Ovaj muftija pomaže kao ja kad neću, ali oću da budem fini. Kao on će pomoći ali ne baš oma, jer to je jako teško i komplikovano i... Treba prvih nekoliko godina napraviti programe, pa u sledćem veku treba naći nekog u Siriji koji će da prati pomoć tamo jednog dana, treba to sve izfinansirati i... Kad je tile hteo nešto da NE reši ali narod zanesen u komunistička nepostojeća prava to zahtevao, onda Tile osnuje komisije koje oma počnu da rešavaju stvari. Sve te stvari koje su Tiletove komisije rešavale onda i oma, rešavaju se još uvek. Tako i ovaj muftija. Ma bre, šalji oma ciglje, cement, pesak im ne treba, šalji kamile, šalji svinje, šalji leba masti, makar i svinjske, jer kad je tragedija islam ne zabranjuje ni svinjetinu ni ljudožderstvo...Islam je transparentna religija. Šalji sve samo nemoj zidati džamije tamo.

 3. I Love Jesus says:

  Bravo brate Mufta, vi njih posunetite, a oni vas da pokrste u hrišćanstvo pa dase svi spasemo o jednom trošku, o trošku Gospoda našeg i Spasitelja Isusa Hrista, jedinog od Boga poslanog i nema drugog. Poslanog da plati cenu za sav greh ovoga sveta a cena je život jedine savršene osobe koja se pojavila na ovom svetu a to je Gospod i Spasitelj Hristos.

  • Rista says:

   Kakav Gospod? Valjda je Isus sin jedinac Gospoda Boga. Jel ti uopšte čitaš Bibliju ili lupaš šta te volja? A jel znaš da u bibliji ima nešto čega nema? Ne znaš? E, pa ima. Isus je bio nevaljao na Nebesima i Gospod Bog, njegov otac ga za kaznu poslao na Zemlju među divlja ljudska plemena i reko mu "Će te razapnu bre, ali ti si besmrtan i plus moraš tamo malo te divljake da podučiš kako bi mogli napredovati. Isti su kao i ti. Ti se švalero ovde a ja tebe napravio bez seksa, sram te bilo, oni se švaleraju tamo na fatove i čak imaju deset žena. Sada idi i malo uvedi reda pa ću ti oprostiti švaleranje posle razapinjanja. Pošto sam ja Gospod Bog i gospodar svega, stvaralac svega i komandujem svime u vasioni, kažnjavam te raspećem sa klinovi. Jes razumo? Eto ti brale. Sve je pod božijom kontrolom pa i razapinjanje Isusa. Da Bog to nije dozvolio, ne bi se nikad dogodilo. A vi sve to gledate kako se vama sviđa. I dalje, Isus jadan dođe, nema mu druge, a mi ga ovde dočekamo i razapnemo ko smeće i još ga zakucamo za hrastove stubove. Dobro, posle smo shvatili da je Božji sin i zavoleli ga jer smo znali da nije mrtav. Samo je on bio poprilici čovek i sklon svim ljudskim slabostima i strastima i bolelo ga brate mili. Nije on Bog još uvek, a nikada neće ni biti. Ima samo jedan večni Gpsod Bog a to je Isusov otac, bundevo. Zbog bolova koje je pretrpeo, Isusu ne pada na pamet da se vrne na Zemlju. I danas nosi ožiljke. Nije se promeno, ali manje se švalera nego nekad. Tamo u raju ima mnogo devojčica. A ti pričaš o Isusu spasitelju? E moj beloglavi, ako nas Bog ne spasi, njegov grešni sin sigurno neće. Mrzi nas ko kugu zbog zabijanja klinova u ruke i noge. Neće nam nikada oprostiti. Aj budi pozdravljen i malo razmišljaj pre nego proglasiš Božjeg sina za Boga. Postoji samo jedan Bog a to nije Isus. Isus je grešni Božiji sin koji je ispaštao svoje grehe po naređenju Gospoda Boga. Iskupio se jer je uvek govorio "Put ka spasenju koje će napraviti gospod Bog, moj otac, je samo kroz mene. I tako nastala propaganda na našoj planeti. I savremena Biblija.

   • Mama je Sine rista says:

    Sine Rista, ono što ja pišem to su citati iz Biblije, pa ako nisi čitao.. izvini što ne stavljam znake navoda. Bog je Otac naš nebeski a jedini rođeni od Boga Oca jeste Sin Božiji Isus Hristos, koji je naš Gospod i Spasitelj. Ti toliko puno čitaš Bibliju tako da nisi primetio da su i Otac i Sin često naslovljeni sa Gospod. Hvala tebi na komentaru ali nisam ni smeo da obratim pažnju na tvoj komentar jer vidim da si teški jeretik kakvog teško i možeš naći. Inači koristim priliku da te posvetujem da ne pišeš prevelike komentare jer onda to niko ne čita, probaj nešto u par redova da bi to ljudima bilo prihvatljivo.

 4. ko says:

  Ako ste ih vi oslobodili, imate pravo da je obnavljate. Cini mi se dok je trajao rat za oslobodjenje Sirije vi ste se naguzivali po dzamijama kao i fanas sto radite ... Kako te nike sramota da tako nesto kazes idiote.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *