Moskovski „pakao” i berlinska „fantastika”

Moskovski „pakao” i berlinska „fantastika”

8 jula 2014

Đorđe-VukadinovićPiše: Đorđe Vukadinović

Neko ko bi samo na osnovu najava u srpskoj štampi pratio posete Aleksandra Vučića Berlinu i Moskvi mogao bi se naći u ozbiljnoj zabludi o prirodi i istorijatu odnosa Srbije sa Nemačkom i Rusijom. Taj, u savremene srpske medijske i političke prilike neupućeni čitalac, verovatno bi bio prinuđen da zaključi kako nakon jedne lake, lepe i nadasve prijateljske posete tradicionalnom savezniku u Berlinu, sledi težak, neizvestan i mučan odlazak u zemlju iz koje nam stižu samo pritisci, teški zahtevi i neprijatna uslovljavanja.

Znam, izgleda šašavo, jer stvari stoje upravo obrnuto. Ali su, ipak, baš na taj apsurdni način prerevnosni srpski mediji pristupili ovim događajima. „Istorijski susret”; „Sastanak od kog zavisi budućnost Srbije”; „Merkelova vidi Srbiju u EU”; „Merkelova jasno podržala Vučića”; „Dobre vesti iz Berlina”;„Velika pobeda srpske politike”; „Vučić – Nemačka je najvažnija zemlja za Srbiju” samo su neki od egzaltiranih naslova koji su pratili nedavni susret predsednika srpske vlade sa nemačkom kancelarkom. Ipak, najdalje su otišla dva („vodeća”) ovdašnja tabloida kojima je, izgleda, i sam srpski jezik bio pretesan da bi na njemu mogli da opišu svoja uskovitlala podanička čuvstva i razmere svog ushićenja – te su, u najboljoj tradiciji gospa Feme i Živke ministarke morali posegnuti za originalnim („hoh”) nemačkim izrazom.

„Danke, Angela”, krupnim masnim slovima sa naslovne strane (pre)poručivali su (se) jedni, dok su drugi svoja osećanja kondenzovali u jedno generalno i rečito „Alles fantastisch”.

A pogledajmo kako je istih tih dvoje novina ovih dana ispratilo najavu Vučićevog susreta sa Putinom u Moskvi. „Vučića u Moskvi čeka ultimatum”, pisalo je tamo gde su nas pre tri nedelje obaveštavali kako je u Berlinu bilo „sve fantastično”. Dok su drugi, oni koji su Angeli glasno zahvaljivali, sada ekskluzivno otkrivali kakve sve muke, pretnje i ucene čekaju srpskog premijera u Moskvi („A od Putina dva dana pakla”).

Neko će reći – dobro, ali to su tabloidi. Ono par ozbiljnijih novina ipak je imalo ozbiljniji i balansiraniji pristup. Tačno. Ali, da se ne lažemo, upravo pomenuti tabloidi imaju status neformalnih „službenih glasnika” aktuelne vlasti i upravo su oni kreirali željenu političku atmosferu i najavljivali pravac i prioritete srpske državne politike u protekle dve godine.

Drugi će reći, mediji su nezavisni, ne mora to što je pisalo nužno da bude po Vučićevom diktatu i želji. I, zaista, teoretski, ne mora. Ali, pošteno govoreći, ipak nije mnogo verovatno da bi pomenuti mediji dozvolili sebi luksuz da u ovako važnim (spoljno)političkim stvarima idu suviše daleko od zacrtanog kursa. Uostalom, i za mnogo manje „skretanje” premijer i njegovi stranački čauši znali su žestoko da napadnu svoje (malobrojne) medijske kritičare, i teško da bi sada tek tako oćutali ovakvo „podmetanje klipova” u točkove državne politike prema Moskvi. Ukoliko je zaista „podmetanje”, a ne naručena, dogovorena i koordinisana kampanja.

Razumem potrebu da se imaju najbolji odnosi sa tako značajnom zemljom kao što je Nemačka. Razumem i želju da se ti odnosi „resetuju” na bolje – ali ne razumem potrebu da se to radi paralelno sa raspirivanjem antiruske kampanje koja ponekad gotovo prelazi u histeriju.

Razumem i želju predsednika vlade (koji nije ni „premijer”, ni „kancelar”) da maksimalno popravi svoj imidž na Zapadu i spere ostatke svoje radikalske prošlosti. Ali naprosto je neoprostiva, pa i kontraproduktivna tolika lična, politička i medijska snishodljivost kakva je demonstrirana prilikom posete Berlinu. (A što je, razume se, praćeno paralelnom osionošću i bahatošću na unutrašnjem planu). Baš kao što je – ovde samo naizgled otvaram drugu temu – nedostojno i neukusno kad predstavnici države idu po svetu i govore svojim domaćinima kako su ih „oni prethodni neprestano lagali i obmanjivali”, ali da ćemo, za razliku od njih, „mi biti potpuno iskreni” (i ispuniti sve što obećamo).

Da li je iko čuo da se neko (ne računajući posleratno nemačko opravdano ograđivanje od nacista i Hitlera) na takav način ograđuje i ofira svoje prethodnike i državu? A kod nas je to, takoreći, redovna pojava. Tadić i DOS su se tako ograđivali od Miloševića, a naprednjaci sada, na sličan način, od Tadića. Da li se iko izvinio Rusima zbog toga što su ih krajem osamdesetih obmanuli i prekršili obećanje dato Gorbačovu da se NATO neće širiti na istok, a pogotovo ne na zemlje bivšeg SSSR-a? Da li se Bušova administracija izvinila zbog toga što nas je Klintonova bombardovala? Ili Obamina zato što je Bušova priznala Kosovo? Naravno da nije. Nego nastavljaju tamo gde su prethodni stali i tek ponešto koriguju u skladu sa novonastalim okolnostima. U životu, istoriji i politici sve se knjiži i prenosi dalje. I potpisi i dugovi, sporazumi i imidž, dobar i loš glas. Naslednici, razume se, tu mogu ponešto da promene, poprave ili pokvare, dodaju i oduzmu. Ali ništa ne počinje od nule, apsolutnog početka i prazne hartije. Niti tek od dolaska „nas” i „naših” na vlast.

Pri čemu, izgleda da oni koji najviše galame i insistiraju na „podvlačenju crte”, „radikalnom rezu” i „novom početku” obično najviše ponavljaju stare, ili čine nove, još veće i gore greške. Aleksandar Vučić i njegova politika za to su, nažalost, najbolji i najuočljiviji dokaz.

(Politika)

KOMENTARI2 komentara

  1. qryber says:

    presstitutke !

  2. s@Ša says:

    Jadno i čemerno je bilo zadnjih dana otvoriti ,,Kurir" i pročitati naslove tamo,iako ih već odavno uzimam za poltronski tariguzni materijal ipak ih otvorim i pročitam po neki tekst čisto da bi se osvjestio i podsjetio sebe da dušmani nikada ne spavaju i da će uvjek raditi protiv nas a Kurir se u tome ne štedi,uvlačenje u GUZICU Berlinu i pljuvanje po Rusiji je bilo do te mjere izraženo da bi se čak i Kandićka,Biserko... i ostali naši izrodi zapitali da su oni takvo nešto pisali pa da li I među njihovim istomišljenicima ima ljudi koji će povjerovati u ovu bljuvotinu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *