Московски рашомон

Московски рашомон

3 марта 2015

Bosko Jaksic 45Пише: Бошко Јакшић

Убиство дисидента сваком режиму представља проблем, а кад се ради о Русији у временима украјинске кризе, онда филмична ликвидација политичког противника на локацији која симболише моћ Русије намах доспе у саму жижу захукталог пропагандног рата Истока и Запада. Запад злочин приписује председнику Владимиру Путину као наставак његових обрачуна са неистомишљеницима, гушења слободне речи, прогона и забрана опозиционих и невладиних група. Кремљ се држи става да режим од смрти дисидента без превеликог утицаја нема користи већ само може да има штету, јер ће култ Њемцовљеве жртве окупити разбијену опозицију и додатно „раскринкати” Путинову ауторитарну власт, што подразумева да су убиство наручили противници Кремља.

Где је истина и да ли ће се сазнати? Њемцов је несумњиво жртва нарученог политичког убиства. Нарученог од кога? Из врха власти или од неког ко је на своју руку желео да се допадне властима? Могли су да га убију Путинови ривали из иностранства, рецимо Украјине, не би ли ослабили шефа Кремља у временима кризе.

Путин је 2012, као „познавалац методологије”, упозоравао да се Запад неће либити „сакралних жртава”. Да ли веровати бившем сараднику америчких тајних служби Едварду Сноудену који каже да су из САД „почели да уклањају оне који су хранили много година”

Могао је, пошто је био Јеврејин, да изгуби главу од исламских милитаната због својих ставова у недавној афери „Шарли ебдо” или због сумњивих послова у којима је учествовао током Јељцинових приватизација. Могао је…

Иако има незапамћено висок рејтинг у Русији, Путин је у неугодној ситуацији, али он не помишља да се брани. Описујућу убиство као „наручену провокацију” он себе представља као главни циљ атентатора. Путину Запад а приори не верује. Тврде да је распродао сопствене кредите поверења негирајући умешаност Русије у збивања на истоку Украјине. Његови критичари данас кажу да је, цинично, послао телеграм саучешћа породици бившег заменика премијера и затражио од надлежних да хитно пронађу починиоце. Зашто не и наручиоце, питају се присталице руске опозиције.

И док критичари руске медије оптужују да су одмах после убиства покренули „кампању замагљивања”, у Москви оцењују да ће Запад несумњиво провокативно убиство Њемцова употребити да појача непријатељство против Русије, као мотив за све оштрије санкције Москви, за даљу дестабилизацију режима и Путина, који је и раније повезиван са неким политичким убиствима.

На Русији је, ако жели да поврати делове загубљеног кредибилитета, да што пре покрене озбиљну и независну истрагу, без обзира на то што ће свако наставити да убиство Њемцова тумачи сопственом пропагандном оптиком.  Ово је за сада чист рашомон. Треба се клонити брзих закључака.

(Политика)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u