Московски рашомон

Moskovski rašomon

3 marta 2015

Bosko Jaksic 45Piše: Boško Jakšić

Ubistvo disidenta svakom režimu predstavlja problem, a kad se radi o Rusiji u vremenima ukrajinske krize, onda filmična likvidacija političkog protivnika na lokaciji koja simboliše moć Rusije namah dospe u samu žižu zahuktalog propagandnog rata Istoka i Zapada. Zapad zločin pripisuje predsedniku Vladimiru Putinu kao nastavak njegovih obračuna sa neistomišljenicima, gušenja slobodne reči, progona i zabrana opozicionih i nevladinih grupa. Kremlj se drži stava da režim od smrti disidenta bez prevelikog uticaja nema koristi već samo može da ima štetu, jer će kult Njemcovljeve žrtve okupiti razbijenu opoziciju i dodatno „raskrinkati” Putinovu autoritarnu vlast, što podrazumeva da su ubistvo naručili protivnici Kremlja.

Gde je istina i da li će se saznati? Njemcov je nesumnjivo žrtva naručenog političkog ubistva. Naručenog od koga? Iz vrha vlasti ili od nekog ko je na svoju ruku želeo da se dopadne vlastima? Mogli su da ga ubiju Putinovi rivali iz inostranstva, recimo Ukrajine, ne bi li oslabili šefa Kremlja u vremenima krize.

Putin je 2012, kao „poznavalac metodologije”, upozoravao da se Zapad neće libiti „sakralnih žrtava”. Da li verovati bivšem saradniku američkih tajnih službi Edvardu Snoudenu koji kaže da su iz SAD „počeli da uklanjaju one koji su hranili mnogo godina”

Mogao je, pošto je bio Jevrejin, da izgubi glavu od islamskih militanata zbog svojih stavova u nedavnoj aferi „Šarli ebdo” ili zbog sumnjivih poslova u kojima je učestvovao tokom Jeljcinovih privatizacija. Mogao je…

Iako ima nezapamćeno visok rejting u Rusiji, Putin je u neugodnoj situaciji, ali on ne pomišlja da se brani. Opisujuću ubistvo kao „naručenu provokaciju” on sebe predstavlja kao glavni cilj atentatora. Putinu Zapad a priori ne veruje. Tvrde da je rasprodao sopstvene kredite poverenja negirajući umešanost Rusije u zbivanja na istoku Ukrajine. Njegovi kritičari danas kažu da je, cinično, poslao telegram saučešća porodici bivšeg zamenika premijera i zatražio od nadležnih da hitno pronađu počinioce. Zašto ne i naručioce, pitaju se pristalice ruske opozicije.

I dok kritičari ruske medije optužuju da su odmah posle ubistva pokrenuli „kampanju zamagljivanja”, u Moskvi ocenjuju da će Zapad nesumnjivo provokativno ubistvo Njemcova upotrebiti da pojača neprijateljstvo protiv Rusije, kao motiv za sve oštrije sankcije Moskvi, za dalju destabilizaciju režima i Putina, koji je i ranije povezivan sa nekim političkim ubistvima.

Na Rusiji je, ako želi da povrati delove zagubljenog kredibiliteta, da što pre pokrene ozbiljnu i nezavisnu istragu, bez obzira na to što će svako nastaviti da ubistvo Njemcova tumači sopstvenom propagandnom optikom.  Ovo je za sada čist rašomon. Treba se kloniti brzih zaključaka.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *