MOSKVA: EU nameće drugima pravila, a sama ograničava slobodu reči

MOSKVA: EU nameće drugima pravila, a sama ograničava slobodu reči

16 јануара 2014
EUhandRuska diplomatija objavila je svoj godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u Evropskoj uniji u kojem se naglašava da u zemljama EU postoje suštinska ograničenja slobode reči i funkcionisanja medija i da su to razotkrila raskrinkavanja bivšeg saradnika američkih specijalnih službi Edvarda Snoudena.
„Snoudenova otkrića i žestoka reakcija britanskih vlasti na njihovo objavljivanje u listu „Gardijan” (za vreme slušanja u Evroparlamentu 5. septrembra 2013. glavni urednik tog lista Alan Rasbridžer izjavio je da su britanske vlasti otvoreno zastrašivale njegovo saradnike da bi prestalo objavljivanje informacija dobijenih od Snoudena) – dodatno je osvetlilo drugi ništa manje važan problem. U Evropskoj uniji postoje bitna ograničenja u oblasti slobode govora i u funkcionisanju sredstava masovnih informacija. Potvrdilo je takođe da postoji praksa dvostrukih standarda u toj oblasti” – naglašava se u dokumentu Ministarstva inostranih poslova RF.Ruska diplomatija je istovremeno ukazala da je razotkrivanje dimenzija elektronskog praćenja desetina miliona građana suverenih država od strane NSA – uključujući i politički establišment EU – Evropsku uniju suočilo sa principijelnim pitanjem kako reagovati na to najgrublje moguće kršenje normi međunarodnog prava u oblasti ljudskih prava, pre svega prava povezanih sa neprikosnovenošću privatnosti.

„Uprkos svemu, EU nije na tom terenu zasad otišla dalje od gromkih izjava na svom oktobarskom samitu da ima nameru da se povodom delovanja NSA „razjasni sa SAD”. Ovo je utoliko indikativnije što je – prema Snoudenovim informacijama – u programu masovnog elektronskog praćenja, zajedno sa SAD, učestvovala i Velika Britanija koja je članica EU”.

Ministarstvo inostranih poslova RF istovremeno je optužilo Nemačku da nastavlja da temu ljudskih prava koristi kao instrument političkog pritiska na druge zemlje.

Zvanični Berlin pritom – ocenjeno je u Moskvi – ne prima kritiku na svoj račun.

„Zanimljivo je da ono što – u slučaju Rusije – u poslednje vreme kritikuju i vlast i organizacije koje se bave ljudskim pravima u osnovi postoji, u ovom ili onom obliku, i u nemačkom zakonodavstvu. Primera radi nemački ministar unutrašnjih poslova ima pravo da zabrani delovanje NVO čiji „ciljevi i aktivnosti su u suprotnosti sa odredbama krivičnog kodeksa i osnovama ustavnog poretka SRN”. Zanimljivo je takođe da nemački ministar ovo pravo zabrane može da koristi samostalno, bez ikakve sudske procedure” – naglašava se u izveštaju Ministarstva inostranih poslova RF.

Ruska diplomatija je takođe ukazala da Nemačka još nije rativikovala Konvenciju UN o borbi protiv korupcije, iako je doneta još 2003. godine, a nemačko zakonodavstvo u toj oblasti nije u skladu sa standardima koje ta konvencija sadrži.

(Fakti.org)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u