Moskva još ćuti o Vučićevom napadu

Moskva još ćuti o Vučićevom napadu

10 aprila 2014

363491_aleksandar-vucic-nis-2013-foto-fonet-m-m-3_fPoslovodstvo Naftne industrije Srbije ćuti posle neočekivanog napada mandatara nove Vlade Srbije Aleksandra Vučića na ruske deoničare u kompaniji, upozoravajući ih da „Srbija više neće tolerisati da ne prihoduje iz dobiti kompanije iako ima 29 odsto vlasništva“. Ćuti i moskovski Gaspromnjeft koji ima 51 odsto akcija i zapravo u celosti kontroliše kompaniju.

Činjenica je da NIS godinama ostvaruje velike profite, ali je činjenica i da je umnogome za to zaslužna i modernizacija rafinerija u koje je kompanija dosad investirala dve milijarde evra.

„U naredne tri godine biće investirano još 1,5 milijardi u duboku preradu nafte u Rafineriji Pančevo, u Rafineriju ulja u Novom Sadu i nove tehnologije. Od svih ovih ulaganja Srbija je imala korist u 2013. godini od 120,6 milijardi dinara na ime poreza, što je za trećinu više nego godinu ranije“, izjavio je nedavno Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

Posle Vučića sa srpske strane se oglasila i ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja je ujedno i predsednica Skupštine akcionara NIS-a. Ona je izjavila da je profit NIS-a dovoljno veliki da ga je, osim za investicije u jačanje kompanije, moguće deliti i kao dividendu i da Vlada Srbije kao akcionar očekuje da se bitan deo dobiti tako i podeli.

„Postoje naše obaveze prema Gaspromu kao što su, na primer, dugovi Srbijagasa i verujem da na ovaj način možemo rešavati probleme na obostrano zadovoljstvo“, rekla je Zorana Mihajlović.

Moguće je da iza svega stoji i ranije pominjana revizija ugovora kojim je NIS prodat Rusima, a za koji mnogi stručnjaci tvrde da je štetan po Srbiju, ponajpre zbog preniske rudne rente koju NIS plaća za eksploataciju srpskih naftnih polja.

„Nije reč o reviziji ugovora, već o tome da je odnose uvek moguće unaprediti, i dodala da je u pitanju, između ostalog, odlučivanje o podeli dividende. Hajde da vidimo da li je moguće naći i zajedničke poslovne interese. Ja verujem da jeste“, rekla je Mihajlovićeva.

Akcize nisu dobit

NIS najviše puni budžet prihodima od akciza, što je zakonska obaveza i ne zavisi od toga ko je vlasnik kompanije. Ti prihodi čine više od dve trećine iznosa koji NIS uplati u budžet, a ostalo je rudna renta od tri odsto i porez na imovinu po stopi od 0,4 odsto, pri čemu veliki deo imovine nije uknjižen na NIS, rekla je Zorana Mihajlović.

(Vesti-online.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *