MOSKVA: Kijev angažovanjem zapadnih privatnih vojski krši zakone Ukrajine

MOSKVA: Kijev angažovanjem zapadnih privatnih vojski krši zakone Ukrajine

1 априла 2014

ukraine-1Planovi Kijeva da u očuvanju poretka angažuje privatne vojne kompanije krše zakone Ukrajine i svedoče o nesposobnosti nove vlasti da obezbedi bezbednost u zemlji – ocenjeno je u izjavi ruskog Ministarstva inostranih poslova.

„U medijima se pojavila informacija da sadašnje ukrajinske vlasti planiraju da angažuju pripadnike stranih privatnih vojnih kompanija redi „obezbeđivanja poretka” – drugim rečima radi očuvanja kijevskog režima i ugušenja građanskih protesta i nezadovoljstva. Među kandidatima na tu žandarmsku ulogu nalazi se kompanija Grejstoun Limitid koja je registrovana na Barbadosu i koja ulazi u korporaciju Akademi. Radi se o kompaniji koja je, po svoj prilici, filijala privatne vojne strukture Blekvoter čiji su pripadnici više puta bili optuživani za surova i sistematska kršenja ljudskih prava po „gorućim tačkama” po svetu” – ukazalo je MIP RF.

„Očigledno da takva politika, ukoliko bude realizovana, krši ukrajinske zakone koji zabranjuju učešće stranih građana čak i u radu ukrajinskih firmi za obezbeđenje. Date inicijative su potvrda nesposobnosti onih koji su se dočepali vlasti u Kijevu da obezbede minimalni poredak u zemlji i da garantuju svoju ličnu bezbednost„ – kaže se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova RF.

„Postavlja se – naglasio je vrh ruske diplomatije – logično pitanje: koliko to košta i koji su izvori finansiranja za angažovanje stranih plaćenika?”

„U kojoj meri će rashodi za skupe strane „stručnjake” pasti na pleća običnih Ukrajinaca koji zbog povećanja svih mogućih poreza i tarifa za gas (što je uslov da dobiju kredit od MMF) već moraju da stežu kaiš?” – pitaju se ruske diplomate.

„Može se konstatovati da majdanska vlada nema podršku naroda Ukrajine i da je za nju jedini način da se sačuva vlast da obezbedi podršku stranih sponzora uključujući i angažovanje stranih plaćenika” – zaključilo je MIP Rusije.

(Fakti.org)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u