MOSKVA: NATO je tu da pogorša tenziju i sukobe

MOSKVA: NATO je tu da pogorša tenziju i sukobe

26 juna 2014

moscow 92382NATO nastoji da dodatno pogorša vojno-političku tenziju na rusko-ukrajinskoj granici pod izgovorom najnovijih događaja u susednoj zemlji, ocenjuju u Moskvi.

Predstavnica ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova oštro je komentarisala sastanak ministara spoljnih poslova NATO u Briselu.

„Na osnovu komentara generalnog sekretara NATO (Andersa Foga Rasmusena) posle sastanka, NATO nastavlja sa stereotipima iz doba hladnog rata. Umesto da se detaljno prouče složeni socialno-ekonomski procesi u Ukrajini, pokušava se da se sva odgovornost za događaje u Ukrajini svali na Rusiju, uz ignorisanje naših napora da se pomogne u pronalaženju političkog i mirnog rešenja krize“, rekla je Zaharova, a preneo Itar-tas.

Prema njenim rečima, NATO ne smatra neophodnim da u ovom kritičnom trenutku pozove vlasti u Kijevu da se okanu ultimatuma prilikom traženja rešenja koja bi se što pre zaustavilo nasilje.

„Umesto toga, oni su pribegli konspirativnom provokativnom putu da ukrajinski vojni potencijal iskoriste protiv civila na jugoistoku zemlje“, rekla je Zaharova.

„Još jedanput, upućeni su pozivi za opštu mobilizaciju resursa i kapaciteta za kolektivnu samoodbranu, mada nema vidljivih argumenata koji bi dokazali postojanje pretnje za bilo koju zemlju članicu NATO od Rusije“, rekla je Zaharova.

Rasmusen je u sredu, posle sastanka šefova diplomatija zemalja NATO, rekao da nema promene u ponašanju Rusije po pitanju Ukrajine i optužio Moskvu da je „prekršila pravila“ i narušila međunarodno poverenje.

„Od okončanja hladnog rata pre više od 20 godina, NATO je nastojao da izgradi funkcionalne, praktične odnose sa Rusijom, ali sve je to sada palo u vodu“, rekao je Rasmusen.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *