МОСKВА НЕ ТОЛЕРИШЕ СЕДЕЊЕ НА ДВЕ СТОЛИЦЕ: „Kолеге из НАТО да се одлуче, или дијалог са Русијом, или…“

MOSKVA NE TOLERIŠE SEDENJE NA DVE STOLICE: „Kolege iz NATO da se odluče, ili dijalog sa Rusijom, ili…“

25 marta 2021

NATO treba da odluči da li će voditi dijalog sa Rusijom ili će je obuzdavati, sedenje na dve stolice istovremeno neće biti moguće, izjavio je šef ruske delegacije na bečkim pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov.

– Sa žaljem konstatujemo da SAD kao predsedavajuća zemlja nisu primile k znanju naše pozive i iskoristile su forum za legitimisanje bezbednosnih disbalansa nastalih u Evropi. Obraćanja glavnih govornika i brojnih država-učesnica su još više učvrstile našu ubeđenost u neprijateljsku prirodu vojne politike i prakse NATO-a – izjavio je Gavrilov u Beču na kraju američkog predsedavanja u okviru foruma OEBS-a u oblasti bezbednosti.On je izrazio nadu da će kolege „shvatiti da su trendovi zasnovani na obuzdavanju kontraproduktivni i da samo slabe stabilnost u Evropi“.

– Očigledno nam je da je nemoguće jačati poverenje u vojnoj sferi kada Severnoatlantski savez nastavlja aktivnost i jača svoje prisustvo u blizini ruskih granica. Za početak, kolege moraju da se odluče, ili obuzdavanje, ili dijalog sa našom zemljom. Sedenje na dve stolice ođednom neće moći – istakao je predstavnik ruske delegacije u Beču.

Podsetimo, šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je u sredu da Rusiju smatra „opasnim“ susedom, ali je pozvao da se sačuvaju kanali komunikacije.

S tim u vezi, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izjavio je ranije da NATO želi da sledi kompleksan pristup u odnosima sa Rusijom, kombinujući obuzdavanje i otvorenost za dijalog, a i da nastoji da izbegne nesporazume, greške i eskalaciju u odnosima sa Moskvom.

Zapadne zemlje su više puta objavljivale da na Rusiju gledaju kao na pretnju, dok ruski zvaničnici poručuju da Moskva teži dobrim odnosima sa svima, ali taj cilj ne može sama postići.

KOMENTARI2 komentara

  1. Milutin says:

    Amerika sve više gura evropsko topovsko meso na granicu Rusije. A Rusija je danas vojno superiorna, ali ne želi da uništava druge narode. Nasuprot tome Amerika želi da uništava druge ali sve manje i manje to može.

  2. persida says:

    Rusi mole kauboje da sa njima pregovaraju, zovu ih partnerima. Zar je onda cudo sto niko u svetu ne ceni Ruse, oni se sami ponizavaju to tacke topljenja. U tome su isti kao i Srbi. Njima su najveci partneri oni koji ih najvise izgaze. Kuku lele. Imaju milion raketa, a klece pred Zapadom koji im ardi o glavi 24 sata dnevno. Sad, jelte, neki naivni pravoslavci u tome vide posebnu vrstu duhovnosti. A radi se o Tanatosu, nicem drugom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *