МОСКВА ОСВАЈА ЛИБИЈУ И ПРАВИ НОВОГ ГАДАФИЈА: Ево шта се дешава на северу Африке (ВИДЕО)

MOSKVA OSVAJA LIBIJU I PRAVI NOVOG GADAFIJA: Evo šta se dešava na severu Afrike (VIDEO)

11 novembra 2018

Na službenoj stranici Libijske Narodne Armije, kojom zapoveda general Kalifa Haftar, objavljen je snimak sa sastanka u Moskvi gde se libijska vojna delegacija sastala s ruskim ministrom obrane, generalom Sergejem Šojguom, načelnikom glavnog štaba ruske vojske, generalom Valerijem Gerasimovom, ali i poznatim ruskim biznismenom Evgenijem Prigožinom, koji se dovodi u vezu sa privatnom vojnom kompanijom „Vagner“, koju su, prema informacijama iz Vašingtona, osnovali Prigožin i ruski pukovnik u rezervi Dmitrij Utkin.

Rusko Ministarstvo obrane je saopštilo da je tokom sastanka u Moskvi general Šojgu s generalom Haftarom razmotrio sigurnosna pitanja o Bliskom istoku i severu Afrike, te da su ruski i libijski vojni vrh razgovarali o borbi protiv međunarodnog terorizma i rešavanju krize u Libiji.Tokom poslednjih nekoliko godina general Haftar je više puta posetio Moskvu, gde se sastao sa čelnicima ruskog Ministarstva obrane i Ministarstva spoljnih poslova, kao i ruskim obaveštajcima.

Prošle godine general Haftar je posetio i nosač aviona „Admiral Kuznjecov“, koji je tada bio na čelu Sredozemne flote ruske mornarice, a tokom video konferencije s generalom Šojguom je tada razgovarao o borbi protiv terorista na Bliskom istoku. Osim toga, dobio je rusku pomoć u obliku lekova i medicinske opreme za pružanje prve pomoći za libijske vojnike i civile.

Nakon najnovijeg nenajavljenog sastanka u Moskvi, izvori bliski ruskom Ministarstvu obrane su navodno potvrdili prisutnost ruske vojske u Libiji, kao što su ranije izvestili britanski mediji, kada su naveli da se u Libiju prebacuju elitne amfibijske jedinice ruske vojske.

Vest je objavila agencija RBK, koja uz Novu Gazetu, Vedomosti, Eho Moskve i još neke manje agencije i medije spada u grupu prozapadnih liberalnih medija, pa ovu informaciju treba uzeti s rezervom.

Naime, kako piše RBK, izvor blizak ruskom Ministarstvu obrane je izjavio „kako su ruske elitne jedinice, čije je prebacivanje u Libiju započelo posljednjih meseci, poslane u istočnu Libiju u područja i gradove pod kontrolom vojske generala Haftara“.

– Izvor blizak vlastima Libije je potvrdio rusku vojnu aktivnost u regiji. Kao što je navedeno, ruska vojska je u savezu sa snagama generala Haftara, a prisutnost Rusije je povezana s poslovima u naftnom i gasnom sektoru – prenosi RBK.

Trenutno u Libiji postoje dve vlade i nekoliko vojski, od kojih se jedino Libijska Narodna Armija, uz podršku brigade iz Zintana i Gadafijevih lojalista, bori protiv islamističkih skupina s uporištima u Tripoliju i Misrati.

Haftarova armija je neformalno pod zapovedništvom vlade u gradu Tobruku na istoku zemlje, gde je smešten parlament izabran od strane naroda. Na zapadu zemlje, u glavnom gradu Tripoliju, postoji Vlada nacionalnog konsenzusa  na čelu s Fajezom Al-Sarajem, koja je formirana uz potporu Evropske unije i Ujedinjenih nacija, ali nema nikakvu moć da utiče na islamističke milicije koje gospodare Tripolijem i nekim područjima Libije.

Istočna vlada iz Tobruka deluje nezavisno od Tripolija, sarađujući s Libijskom Narodnom Armijom pod zapovjedništvom generala Haftara, koji rat protiv islamista uspešno vodi od 2014. do danas.

Rusija je u više navrata pokazala interes za pružanje pomoći Haftaru, ali u Moskvi ne donose ishitrene odluke, jer general Haftar pregovara i s Parizom, čije su specijalne snage, kao i italijanske, takođe prisutne na slobodnoj teritoriji pod njegovim nadzorom.

Šta je tačno bila tema ovog najnovijeg sastanka, nije saopšteno.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *