МОСКВА ПОМАЖЕ АСАДУ: Сирија ће добити С-300

MOSKVA POMAŽE ASADU: Sirija će dobiti S-300

18 aprila 2018

SIRIJA će dobiti tražene sisteme S-300 da bi ojačala bezbednost svoje zemlje, potvrdio je ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov. Pod kojim uslovima i koliko će Sirija nabaviti tih PVO sistema u Moskvi zasada se ne govori. Najverovatnije da će to biti neki dugoročni kredit, a cena će biti niža nego inače, jer se S-300 više ne proizvodi, pa će Damask dobiti te sisteme iz ruskih vojnih skladišta. Jedino će biti potrebno da se najmanje pola godine obučavaju sirijski oficiri da efikasno mogu da koriste te ubojite PVO sisteme.

Lavrov je podsetio da je Rusija pre nekoliko godina na nagovor „zapadnih partnera“ odustala od prodaje S-300 Siriji. Posle subotnjeg raketnog napada na Siriju isto je to rekao i načelnik operativne uprave ruskog Generalštaba Sergej Rudskoj. Iako nije govorio o kojim se zemljama radi, poznato je da su to od Moskve tražili Izrael i SAD.

Svakog dana se otkrivaju novi detalji napada na Siriju, pa je tako britanski „Tajms“ objavio da su ruske bešumne podmornice koje na zapadu zovu „crna rupa“, sprečile britansku podmornicu koja je trebalo da iz Sredozemnog mora ispali krilate rakete na objekte u Siriji. Naime, britanska podmornica je otkrivena nekoliko dana ranije u tom regionu i morala je da zaroni i provede više dana pokušavajući da izbegne otkrivanje. Ruskim podmornicama pridružila su se dva ruska broda i avion za otkrivanje podmornica.

A „Vol strit džornal“ je objavio, pozivajući se na svoje izvore iz Bele kuće, da je Donald Tramp razmatrao varijantu udara na ruske objekte u Siriji, ali da ga je navodno šef Pentagona Džejms Matis odvratio od toga objasnivši mu da odgovor Moskve može biti opasan. Zbog toga je odabrana varijanta napada na sirijske objekte koji imaju veze sa hemijskim oružjem, kao i na mesta na kojima je moglo biti vojno komandovanje.

RAZGOVOR UZ RAZLIKE

PREDSEDNIK Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel u utorak su razgovarali o situaciji u Siriji. Iako Merkelova podržava politički stav Vašingtona ona nije htela da nemačka vojska učestvuje u napadu na Siriju.

(Branko Vlahović / Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Miraš says:

    "Jedino će biti potrebno da se najmanje pola godine obučavaju sirijski oficiri za S-300" Ne znam koliko je ovo u pogledu obuke tačno, jer mogu se pronaći i podaci da "sirijska domaća posada obučena je u Rusiji kako bi uspešno rukovala ovim sistemom". Obuka je verovatno izvršena pre početka gradjanskog rata u Siriji u periodu kada Sirija jeste bila zainteresovana za nabavku ovih sistema. Sistem S-300 predstavlja veliku opasnost za sve vrste letelica, pa kad Sirijska Arapska Armija bude posedovala S-300 e onda bi Izrael postao malo mirniji, a zatim kad se SAA odluči da stavi nazad pod svoju kontrolu teritorije Rake, Tabke, itd. - imaće efikasnu PVO protiv aviona i helikoptera američke koalicije.

  2. goran says:

    Rusi lazu, tako su S300m prodali Iranu pre vise godina, a onda nisu isporucili. Iran ih je tuzio medjunarodnom sudu, pa su dosli na pregovore. Lazu do koske, isto kao Ameri. Zasto? Zato sto su im vrendosti iste, materijalne, kapitalisticke. Jasno ko dan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *