МОСКВА ПОРУЧИЛА ТРАМПУ: Није се Русија заглибила у Сирији него САД у…

MOSKVA PORUČILA TRAMPU: Nije se Rusija zaglibila u Siriji nego SAD u…

23 avgusta 2018

POMOĆNIK Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost – Džon Bolton – izjavio je britanskoj novinskoj agenciji Reuters da se Rusija „zaglavila u Siriji“.

Učinio je to za vreme posete Izraelu, a ruska reakcija je usledila munjevito.Formalno nije sasvim oficijelna – jer Rusija i dalje dozirano i blagonaklono nastupa prema Trampu i svim njegovim ključnim ljudima – ali je „visoki državni izvor u Moskvi“ poručio Boltonu da se nije Rusija zaglibila u Siriji, već da su se Sjedinjene Države zaglibile u Iraku i Avganistanu. To jest: zemlja za čiju je nacionalnu bezbednost upravo on zadužen…

Ruska vojna operacija u Siriji počela je 30. septembra 2015-te.

SAD u svoju operaciju u Avganistanu započele 7. oktobra 2001-ve i u toj zemlji još drže oko 15.500 vojnika i oficira, a pomaže im oko 7.500 vojnika iz drugih država NATO.

Oružane snage SAD počele su napad na Irak 20. marta 2003-će. Pentagon je svoje trupe iz te bliskoistočne zemlje bio povukao u decembru 2011-te, ali ih je vratio avgusta 2014-te. Za to je iskoristio ekspanziju Islamske države koju su same SAD stvorile i potajno podržavale.

Sa Boltonom je indirektno poilemisalo i rusko Ministarstvo odbrane. Pomoću podataka.

Objavilo je da su Vazdušno-kosmičke snage RF avionima i krstarećim raketama u Siriji unišile preko 86.000 terorista, od kojih su 4.500 bile poreklom iz Rusije.

Vojni vrh RF je precizirao da je legalna vlast u Damasku na dan ulaska ruskih snaga u Siriju kontrolisala svega 8 odsto nacionalne teritorije, a da sada kontroliše 96,5 odsto jer je od oktobra do danas sirijska regiularna armija – uz rusku pomoć – oslobodila 1.410 gradova i drugih naselja.

Ruske bombe i rakete uništile su bezmalo 121.500 različitih objekata pod kontrolom terorista i njihovih saveznika, oko 650 njihovih tenkova, 70 borbenih oklopnih vozila pešadija i bezmalo 9.000 automobila i kamioneta sa instaliranim mitraljezima i PVO sistemima.

Ministarstvo odbrane RF je otkrilo da je nešto više od 65.000 njegovih vojnika, 26.000 oficira (od toga – 434 generala) steklo bojevo iskustvo u Siriji.

Piloti Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Siriji su izveli 39.000 borbenih letova.

U nanošenju udara po položajima terorista učestvovalo je i oko 100 ruskih ratnih brodova i podmornica.

Rusija je u Siriji isprobala i 231 model novog i modernizovanog oružja.

U operaciju su bile uključene i krstareće rakete „Kalibar“ kojima je uništeno 166 objekata koje su držali teroristi.

KOMENTARI7 komentara

 1. Deda Micko says:

  Svi su se negde zaglavili, osim Kine koja ceka da ih pojede kao svinja mastan dzak.

  • milos says:

   Vrlo verovatno , kineska drzava postoji hiljadama godina .

 2. perun says:

  CIA opium i droga ovo je činjenica Nagli skok proizvodnje opijuma u Avganistanu do kojeg je došlo sa dolaskom koalicionih snaga u misiji rata protiv terorizma, i održavanje te proizvodnje na izuzetno visokom nivou sve do današnjih dana, ne daje za pravo Vašingtonu da svoje ratovanje protiv terorizma proglasi uspešnim. ------------- Američka novinarka Vejn Medsen je u svom izveštaju (Wayne Madsen Report) navela: "Prvo naređenje CIA koje su dobili odredi Delta, elitne jedinice posle slanja u Avganistan, bilo da čuvaju polja opijuma. Naš izvor iz FBI potvrđuje da je Avganistan prestigao Kun Sas polja opijuma u burmanskom Zlatnom trouglu, odakle se do sada snabdevala CIA za svoju trgovinu drogom." Još je 13. decembra 2000. godine ekspert Piter Čemberlen pred potkomitetom američkog Kongresa naveo da je IMU "banda švercera drogom koju je stvorila CIA." Polja maka Nakon što je NATO armija prognala talibane iz Avganistana, proizvodnja opijuma je jedno vreme bila u padu. U međuvremenu je ona ne samo dostigla predratni stepen već je dosegla i apsolutni istorijski maksimum, smatra komisija UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC, World Drug Report: 2009). Istovremeno se u ovom dokumentu navodi da godišnji promet drogom iz Avganistana iznosi 3,4 milijarde dolara, a da antivladine snage kontrolišu tek nekih dva odsto tržišta! U brojkama to izgleda ovako: pošto su zvanično talibani zabranili proizvodnju opijuma, mak je do 2001. bio posejan na 8.000 hektara odakle se dobijalo 185 tona opijuma za proizvodnju heroina, a 2007. pod kontrolom NATO snaga mak je zasejan na 193.000 hektara sa godišnjim prinosom od 8.200 tona opijuma. To predstavlja porast površine pod makom za neverovatnih 44 puta u toku samo šest godina. Do dolaska talibana maksimalna godišnja proizvodnja opijuma je iznosila 4.500 tona.

  • Milan says:

   A kinezi i rusi vole da se drogiraju i opijaju. A ameri najvise taj heroin se besplatno deli crncima da bi bili mirni.

 3. Deda Micko says:

  E, moj Perune, pa zar ne vidis da su uspeli u onome sto su hteli, lova kaplje. Uspeli su i u Bondstilu gde se pakuju organi i kokain, sve to ide potom u Evropu, prave se milijarde dolara. A mi verujemo kako su oni propali moralno. Pa, njima nije cilj moralno ponasanje nego drpanluk i zarada. A u tome su bogami najuspesniji na planeti.

 4. NIKOLA says:

  deda micko says ne bih oni uspeli da se igra portiv njih gerilom nikad kako to ne shvacas. gerilu su pokusali u siriji medutim jisu shvatili da narod 99 % ne podrzava gerilu kad su se ukljucili rusi i iran unisteni su njihovi gerilci isil takoder kad se narodo krenuo u iraku i rusi ukljucili unisten im je koncept gerile. gerilu su poklusali u rusiji nisu uspeli osim pojedinacno moskva i beslan ali nisu uspeli dravu time unistiti doci do resusra i staviti gerilom svoje vlade. u afganistanu su ustvari vidlei sto je gerila koju oni ne mogu razviti jer su tlaibani vecina uafganistanu zemlja najsurovije klime s najvisim vrhovima od 6 km itu su unisteni svi nato placenici nece da priznaju posle 14 godina su doziveli poraz preko 30 000 mrtvih vojnika nato pakta .kad bih srbija druge zemlje rusija imala gerilske odredi kao nekad drazo mihaljovic koji je pokazao protiv nemaca koliko ih je pobio ne bih u bondstelu bilo organa nego mrtvih ali to treba znati raditi vucic i njegovi izdajnici to ne zele raditi.kad bih im istok odgpovorio gerilom pitanje je sto bih bilo s ti m nato paktom to sto oni poksavaju drugom o tome se radi ali se te zemlje drze morala

 5. SARMAT says:

  Da je Džon Bolton jedna velika lažovčina najbolje ilustruje primjer BiH.U istoj toj BiH utočište su našli lažni migranti sa BI,ustvari poraženi teroristi ID u Siriji.Poraženi od VKS Rusije,generalno od ruske armije i flote.Ako se po Boltonu Rusija zaglavila u Siriji šta će onda preživjeli teroristi ID u BiH?U BiH ih je dovela CIA,te Mosad i MI6.Isti oni poput bitange Boltona putem novih pacovskih kanala pomagali su bjekstvo tih terorista iz Sirije.A sada Bolton laže da se Rusija zaglavila u Siriji.Pa što teroristi ID onda nisu zabili zastavu ID na predsjedničku palatu u Damasku?Šta će u BiH?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *