Moskva razočarana Dačićevom politikom

Moskva razočarana Dačićevom politikom

25 februara 2013

Ivica DacicPredsednik Vlade Srbije, Ivica Dačić, bio je miljenik ruskih vlasti kada je u julu 2012. formirao Vladu, ali situacija se u međuvremenu izmenila, pre svega zbog njegove spremnosti na ustupke u pregovaračkom procesu s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, ocenjuju stručnjaci za odnose Beograda i Moskve.

Prema njihovom mišljenju, jasno je da je Rusija očekivala od Dačića da zauzme čvrst stav u briselskim razgovorima, „a ne da se ponaša po meri Zapada“, piše dnevnik Danas. Ruski mediji se još uvek drže rezervisano i ne napadaju Dačića i njegovu politiku, “Evropa po svaku cenu”, ali neki od ruskih analitičara predviđaju da bi već ovog proleća u javnost, najpre preko medija, mogla da bude puštena nova sužbena politika Kremlja prema Beogradu a ta politika, realno je očekivati, biće sigurno manje srdačna nego poslednjih godina.

Luka Zanoni, glavni i odgovorni urednik italijanskog portala “Opservatorijum Balkana i Kavkaza”, ocenjuje da je na početku premijerskog mandata Dačić „bio alergičan na izjave zvaničnika iz EU“, što više nije slučaj.

– Stiče se utisak da je srpski premijer naklonjeniji Zapadu nego pre formiranja aktuelne vlade, valjda zato što mu je cilj da Srbija dobije datum početka pregovora sa EU. Što se tiče Rusije, ona je potrebna Srbiji zbog investicija, ali polako uviđamo da nije usamljena u tom domenu, jer se sada kao investitori pojavljuju i Arapi i povećava se uloga Azerbejdžana“, smatra Zanoni.

Prema njegovom mišljenju, Rusija nema razlog da hladi odnose sa Beogradom s obzirom da može da ima korist od evropske perspektive Srbije, jer tako i ona „stavlja nogu u EU“.

Dragomir Anđelković, istoričar i analitičar, kaže da Dačićeva spremnost da ubrza pregovarački proces sa Prištinom Rusija tumači kao popuštanje Srbije zahtevima zapadnih sila.

„Moskva je od srpskog premijera očekivala znatno čvršću politiku, ali njegova spremnost na ustupke u dijalogu sa Tačijem dovodi Ruse u nelagodan položaj, budući da popustljivost nije u skladu s njihovim opredeljenjem da se blokira nezavisnost Kosova. Ubrzavanje briselskog procesa i Dačićeve izjave, kao što je ona o mogućnosti da Kosovo dobije stolicu u UN, svakako izazivaju negativna osećanja kod ruskih zvaničnika“, smatra Anđelković.

Prema njegovom mišljenju, uprkos takvom razmimoilaženju u političkim stavovima, ekonomska saradnja s Rusijom nije dovedena u pitanje, odnosno „nema klipova u točkovima“.

Završetak Južnog toka Rusima je trenutno prioritet, zbog čega će privredne veze sa Srbijom biti očuvane, ali značajno je reći i da ekonomska saradnja dve države nije intenzivirana u proteklih sedam meseci, mišljenja je Anđelković.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Moravac says:

    Dačić spasava kožu. Stranci sigurno imaju sve papire o njegovom učešću u nečasnim i protuzakonitim radnjama, od Koferčeta, preko Galenike do Srbijagasa. Ako Vučić uđe u te slučajeve...neka je Dačiću Bog na pomoći. Ali, Dačić se nada da će mu Amerikanci pomoći na ličnom planu ako im preda Kosovo, odnosno, potpiše nekakav Sporazum sa Tačijem. I potpisaće. Ne zna jadnik da će ga sutradan precrtati i nikada mu se više neće javiti na telefon. Jadna li si srpska politiko. I Srbijo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *