МОСКВА САОПШТИЛА: Ево шта је Путин тражио од Бајдена

MOSKVA SAOPŠTILA: Evo šta je Putin tražio od Bajdena

7 decembra 2021

Kriza u Ukrajini i odsustvo progresa u realizaciji Minskih sporazuma bile su glavne teme razgovora predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena putem video linka.

„Predsednici su izrazili mišljenje da, uzimajući u obzir odgovornost za održavanje međunarodne bezbednosti i stabilnosti, Rusija i SAD će nastaviti dijalog i potrebne kontakte. U celini, razgovor je bio iskren i poslovan“, navodi se u saopštenju Kremlja.Predsednik Putin je predložio SAD da ponište nagomilana ograničenja za funkcionisanje diplomatskih misija, „što bi moglo da posluži i za normalizaciju drugih aspekata bilateralnih odnosa“.

Bajden je, sa svoje strane, istakao, navodno, „preteći“ karakter pomeranja ruskih trupa u blizini ukrajinskih granica i naveo koje sankcije bi SAD i njihovi saveznici bili spremni da preduzmu u slučaju dalje eskalacije situacije, dodaje se u saopštenju.

Putin je naglasio da ne treba prebacivati odgovornost na Rusiju, jer, po njegovim rečima, NATO preduzima „opasne pokušaje ulaska na teritoriju Ukrajine“.

„Rusija je ozbiljno zainteresovana za dobijanje pouzdanih, pravnih garancija koje isključuju širenje NATO-a na istok i raspoređivanje ofanzivnih sistema u susednim sa Rusijom državama“, naglasio je Kremlj.

Lideri su se dogovorili da njihovi predstavnici počnu konsultacije povodom ovih osetljivih pitanja.

Ruski predsednik je ilustrovao destruktivnu politiku Kijeva, usmerenu na demontažu Minskih sporazuma, postignutih u normandijskom formatu i „izrazio ozbiljnu zabrinutost povodom provokacija Kijeva protiv Donbasa“.

Dva predsednika su razgovarala i o realizaciji dogovora, postignutih na junskom rusko-američkom samitu koji je održan u Ženevi i iranskom nuklearnom programu. Oni su izrazili spremnost da nastave saradnju u borbi protiv sajber kriminala.

Podsetimo, razgovor Vladimira Putina i Džozefa Bajdena putem video linka trajao je više od dva sata.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *