МОСКВА САОПШТИЛА: Ево шта је Путин тражио од Бајдена

МОСКВА САОПШТИЛА: Ево шта је Путин тражио од Бајдена

7 децембра 2021

Криза у Украјини и одсуство прогреса у реализацији Минских споразума биле су главне теме разговора председника Русије и САД, Владимира Путина и Џозефа Бајдена путем видео линка.

„Председници су изразили мишљење да, узимајући у обзир одговорност за одржавање међународне безбедности и стабилности, Русија и САД ће наставити дијалог и потребне контакте. У целини, разговор је био искрен и послован“, наводи се у саопштењу Кремља.Председник Путин је предложио САД да пониште нагомилана ограничења за функционисање дипломатских мисија, „што би могло да послужи и за нормализацију других аспеката билатералних односа“.

Бајден је, са своје стране, истакао, наводно, „претећи“ карактер померања руских трупа у близини украјинских граница и навео које санкције би САД и њихови савезници били спремни да предузму у случају даље ескалације ситуације, додаје се у саопштењу.

Путин је нагласио да не треба пребацивати одговорност на Русију, јер, по његовим речима, НАТО предузима „опасне покушаје уласка на територију Украјине“.

„Русија је озбиљно заинтересована за добијање поузданих, правних гаранција које искључују ширење НАТО-а на исток и распоређивање офанзивних система у суседним са Русијом државама“, нагласио је Кремљ.

Лидери су се договорили да њихови представници почну консултације поводом ових осетљивих питања.

Руски председник је илустровао деструктивну политику Кијева, усмерену на демонтажу Минских споразума, постигнутих у нормандијском формату и „изразио озбиљну забринутост поводом провокација Кијева против Донбаса“.

Два председника су разговарала и о реализацији договора, постигнутих на јунском руско-америчком самиту који је одржан у Женеви и иранском нуклеарном програму. Они су изразили спремност да наставе сарадњу у борби против сајбер криминала.

Подсетимо, разговор Владимира Путина и Џозефа Бајдена путем видео линка трајао је више од два сата.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u