МОСКВА САОПШТИЛА: Српски патријарх се „определио“

MOSKVA SAOPŠTILA: Srpski patrijarh se „opredelio“

29 septembra 2018

Patrijarh SPC je sa patrijarsima Aleksandrijske i Jerusalimske pravoslavne crkve podržao kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovskog patrijarhata.

To je izjavio predstavnik za štampu Patrijarha moskovskog Kirila, Aleksandar Volkov.On je za agenciju Tass dodao da su tu podršku izrazili i poglavari Poljske i Češke pravoslavne crkve, kao i predstavnici Grčke pravoslavne crkve.

Volkov je takođe kazao da bi lokalne, odnosno nacionalne pravoslavne crkve, mogle da iniciraju crkvenu skupštinu o problemu povodom odluke Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da prizna autokefalnost crkve u Ukrajini.

On je dodao da bi bilo značajno čuti stav svih lokalnih pravoslavnih crkava po tom pitanju, koje je važno ne samo za pravoslavlje u Rusiji i Ukrajini, već mnogo više i za buduće postojanje ujedinjene globalne pravoslavne zajednice.

KOMENTARI11 komentara

 1. Deda Micko says:

  Popovi se sveli na politicare. Kakva crna ukrajinska crkva, sve su to hohstapleri, a rec vaseljenski patrijarh je nasto najgluplje sto je um smislio.

  • Milan says:

   Možda niste najbolje razumeli. U redu je ova podrška Srpske pravoslavne crkve. U redu je "ukrajinska" jer tako se zove "Ukrajinska pravoslavna crkva" (ukr. Ukraїnsьka pravoslavna cerkva, rus. Ukrainskaя pravoslavnaя cerkovь). Ona je samoupravna crkva s pravima široke autonomije pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve, dakle nije autokefalna. Ona je jedina kanonski tj. po crkvenom zakonodavstvu priznata pravoslavna crkva u Ukrajini, ubedljivo je najveća crkva u Ukrajini. Ukrajinska Pravoslavna Crkva nije sada ni tražila autokefalnost od carigradskog patrijarha. Naprotiv, na Arhijerejskom savetovanju koje je nedavno održano u Ukrajinskoj Pravoslavnoj Crkvi sav episkopat se jednoglasno izjasnio za očuvanje njenog sadašnjeg statusa, dakle da budu i dalje kao i dosad pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve. U vestima često pišu "Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovskog patrijarhata" da bi je jasno razlikovali od dve manje crkve u Ukrajini i obadve kanonski nepriznate, a to su "Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevskog patrijarhata" i "Ukrajinska autokefalna crkva" koja uopšte nema "autokefalnost" nego sama sebe tako naziva.

 2. Velika Metla says:

  Kako je čelu srbske države smrad,tako je i na čelu srbske crkve smrad! Mada ovakav narod i ne zaslužuje bolje!

 3. Za Srbiju says:

  Katastrofa!

  • Milan says:

   Pozicija Srbije i SPC prema ukrajinskom pitanju je veoma ispravna i nadamo se da će i druge crkve zauzeti isti stav, poručio je 28.09.2018.godine mitropolit volokolamski Ilarion, drugi čovek RPC. Naime Predsednik Ukrajine Petro Porošenko i Ukrajinska Rada su ranije podneli zahtev Carigradskoj patrijaršiji da se sve tri ukrajinske pravoslavne crkve objedine u jednu. To nije uobičajeno nije normalno da se sa mesta "predsednik države" određuje kakva će crkva da bude. Samo jedna od njih je kanonski priznata (priznata po crkvenom zakonodavstvu), a ove dve manje crkve su kanonski nepriznate i to su crkve uzurpatori. One će bukvalno biti uzurpatori crkvene imovine od ove veće kanonski priznate crkve, to otimanje crkava sa prebijanjem svih prisutnih u nekoj crkvi u Ukrajini je već počelo da se dešava. Zatim Potrošenko je tražio od Carigradskog patrijarha da imaju ponovo određenu hijerarhiju unutar te jedinstvene crkve i da tako objedinjena crkva dobije autokefalnost (samostalnost). Time bi dve manje crkve dobile imovinu ove veće, novom hijerarhijom bila bi određena neka druga vlast unutar crkve, a autokefalnost bi omogućila potpuno tj. što veće udaljavanje od Moskve. ... „Danas predstavnici SAD veoma aktivno podržavaju autokefalni proces u Ukrajini. Ali zbog nečeg predsednik Tramp ne kaže da sve pravoslavce Amerike treba objediniti u jednu crkvu. To mu ne pada na pamet. A ako bi mu i palo, ne mislim da bi to podržali američki vernici ili politički establišment. U Ukrajini je to normalna stvar: predsednik odlučuje kakva će crkva da bude, koga da utera u tu crkvu i sa našeg stanovišta to je potpuno nenormalno“, pojasnio je mitropolit volokolamski Ilarion. On je na kraju zaključio da crkvena pitanja treba da se rešavaju crkvenim putem.

  • Milan says:

   U aprilu 2018. godine Carigradska patrijaršija je donela odluku da prihvati na razmatranje pitanje o davanju autokefalnosti (potpune samostalnosti ) „pravoslavnim vernicima u Ukrajini“. Episkopat kanonske Ukrajinske Pravoslavne Crkve Moskovske Patrijaršije se jednoglasno izjasnio za očuvanje njenog postojećeg statusa (bez autokefalnosti). Međutim, Carigrad je uprkos njegovoj volji pristupio praktičnoj realizaciji projekta ukrajinske autokefalnosti. Svetog Sinoda Carigradske Pravoslavne Crkve objavio je 7. septembra 2018. godine da su dvojica njenih jerarha – Arhiepiskop pamfilijski Danilo (SAD) i Episkop edmontonski Ilarion (Kanada) imenovani za „egzarhe“ Carigradske patrijaršije u Kijevu. ... Ko su egzarsi i zašto su ovi episkopi imenovani za Ukrajinu iz SAD i Kanade? Grčka reč „egzarh“ znači „načelnik“. Egzarsima su se nazivali rukovodioci velikih crkvenih oblasti. Osim toga, reč „egzarh“ se koristi u značenju „specijalni izaslanik“. Radi se o dvojici specijalnih predstavnika Carigradske patrijaršije koji treba da dođu u Kijev kako bi pripremili dodeljivanje autokefalnosti Ukrajinskoj Crkvi, ali kojoj. Postoje još dve manje kanonski nepriznate pravoslavne crkve te verovatno će delovati preko njih. U isto vreme po pitanju crkava primetno je delovanje zloglasnog Desnog sektora. Katastrofa.

 4. Budi Bog s nama says:

  Pre nego što je pravoslavni papa cele vaseljene Vartolomej hteo da prizna ukrajinsku crkvu za samostalnu trebalo je pažljivo da ispita situaciju i rasploženje ostalih crkvi u vezi toga. Papa bez mudrosti ne može biti papa. Ali šta znači za Ukrajinu da imaju samostalnu crkvu? Pobude razdora treba preispitati.

 5. Budi Bog s nama says:

  Još samo da dodam da je ovo delo obmane, odnosno sotone. Ono što se već dogodilo sa hrišćanskom crkvom, prilikom podele carstva podelila se i ckrva. Carstvo se podelilo na itstočno i zapadno a crkva je sledila svetovno carstvo i tako otpadala od Hrista, ova matrica je vidimo neprestano delotvorna.

 6. Ana says:

  Znaci moze i Hrvatska PC kao i Crnogorska.

  • petrovgrad says:

   Mi smo super kakvi su katolici. London danas broji 423 džamije. Donedavna crkva Hyatt United pretvorena je u džamiju nakon što ju je kupila egipatska zajednica. Crkva sv. Petra također je postala džamija

  • Nina says:

   Ana Npr. ta Crnogorska PC najviše odgovara ovim dvema manjim i kanonski nepriznatim pravoslavnim crkvama u Ukrajini koje se zovu "Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevskog patrijarhata" i "Ukrajinska autokefalna crkva". koja naravno uopšte nema "autokefalnost" nego sama sebe tako naziva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *