MOSKVA: Sevastopolj glasao za Rusiju, opasno uvlačiti NATO faktor

MOSKVA: Sevastopolj glasao za Rusiju, opasno uvlačiti NATO faktor

7 marta 2014

-Pokušaji da se u komplikovanu situaciju u Ukrajini unese „faktor NATO-a“ koji stvara dodatni element napetosti, izuzetno su opasni, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova, ističući da odluka Saveta NATO da se obustave susreti u okviru praktične saradnje s Rusijom protivreči zdravom razumu.

„Smatramo izuzetno opasnim pokušaje da se u ionako komplikovanu i nestabilnu situaciju u Ukrajini unosi ‘faktor NATO’, koji stvara dodatni element napetosti, podrivajući perspektive normalizacije stanja“, navodi se u komentaru zvaničnog predstavnika ruskog MIP-a Aleksandra Lukaševiča, preneo je Itar-Tas s.

Lukaševič je rekao da odluka Saveta NATO-a da obustavi održavanje susreta u okviru saradnje sa Rusijom svedoči o „pristrasnom i tendencioznom pristupu u analizi razloga i toka događaja u Ukrajini“.

Gradsko veće Sevastopolja, lučkog grada naKrimu, gde je smeštena ruska Crnomorska flota, izglasalo je odluku, koja odmah stupa na snagu, o pridruživanju Rusiji i prekidanju svih veza sa Ukrajinom.U saopštenju koje je postavilo na svoj veb sajt, gradsko veće navodi da je donelo odluku da se „poveže sa Ruskom federacijom, kao subjekat Ruske Federacije“, preneo je AFP.

Veće Sevastopolja je, takođe, saopštilo da u potpunosti podržava odluku parlamenta Krima da održi lokalni referendum 16. marta na kome će se oko dva miliona građana te autonomne oblasti izjašnjavati o ujedinjenju sa Rusijom.

Novo ukrajinsko rukovodstvo odbacilo je odluku krimskih poslanika kao nelegitimnu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *