МОСКВА, ТЕХЕРАН и АНКАРА поново Американцима мрсе конце у Сирији

МОСКВА, ТЕХЕРАН и АНКАРА поново Американцима мрсе конце у Сирији

19 новембра 2017

Шефови дипломатија Русије, Ирана и Турске – Сергеј Лавров, Мухамед Џавад Зариф и Мевлут Чавушоглу – усагласили су у Анталији препоруке за организовање Конгреса сиријског националног дијалога.

Предложене „препоруке” ће у среду у Сочију размотрити и највероватније одобрити лидери три земље: Владимир Путин, Хасан Рохани и Реџеп Тајип Ердоган.

Препоруке су у функцији – како се наглашава – „успостављања поверења међу Сиријцима ради решавања свих питања кроз међусиријски дијалог и достизања компромиса који ће бити у интересу јединствене и јаке Сирије, како је то и предвиено резолуцијом Савета безбедностзи УН 2254”.

Лавров, Зариф и Чавушоглу су оценили да је улазак у завршницу разбијања Исламске државе довео до смањивања нивоа насиља у Сирији и створио претпоставке да се од пређе „од оружане конфронтације на преговоре о политичком решењу”.

У свему овоме постоји скривена али изузетно важна димензија: Москва, Техеран и Анкара настављају да Сирију воде ка престанку рата и политичком решењу мимо Сједињених Држава и њихових савезника и сателита. Да им мрсе конце и кваре планове…

Сећате ли се оних окупљања „Пријатеља Сирије”? Клуба у којем су биле све западне и арапске државе које су Сирији радиле о глави, агресори који су глумили миротворце…

Да се Русија и Иран нису умешали у рат на страни Сирије (Турска им се прикључила да би решавала свој проблем са Курдима), о Сирији би се већ пре годину дана говорило као о „бившој Сирији”.

Као о „бившој Југославији”.

А Американци и њихови помагачи и вазали рапортовали би како се њихов протекторат „демократска Сирија” свакога дана у сваком погледу све брже и успешније развија…

Само што би то била, у најбољем случају, лабава конфедерација сунитским, курдским и шиитским ентитетом, и са територијама под контролом Турске и Израела…

А колико је и зашто је заобилажење САД важно и колико је било неопходно, сведочи и ова данашња изјава једног високог сиријског официра:

„Наше јединице су ликвидирале бојовнике Исламске државе који су уз подршку америчке авијације извели контранапад и били успели да пре два дана продру у Абу-Кемал. Сада је тај град поново очишћен и почело је његово разминирање”.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u