Moskva ulaže 205 miliona dolara u jedinstvo ruske nacije

Moskva ulaže 205 miliona dolara u jedinstvo ruske nacije

27 avgusta 2013

Kremlin_and_Red_Square_Fireworks,_Moscow,_RussiaRuska vlada usvojila je federalni namenski program „Jačanje jedinstva ruske nacije i etničkog i kulturnog razvoja naroda Rusije“ za period 2014−2020.

Program predviđa izdvajanje blizu 205 miliona dolara, od toga blizu 140 miliona iz federalnog budžeta i oko 65 miliona iz budžeta federalnih jedinica i lokalnih budžeta, navodi agencija RIA Novosti.

Program, koji će važiti 2020. godine, treba da podrži dijalog vlasti i društvenih i nacionalnih udruženja. Osnovni zadaci ovog projekta su harmonizacija međunacionalnih odnosa i održavanje etnokulturne raznolikosti naroda Rusije.

Rezultat treba da bude „predviđanje međunacionalnih konflikata i smanjenje ekonomske štete od međuetničke napetosti“.

U tekstu programa, čiji je autor Ministarstvo RF za ekonomski razvoj, navodi se da se 90-ih godina u Rusiji dogodila značajna etnoteritorijalna podela i verska diferencijacija. U tom periodu narasli su ksenofobija, etnička netrpeljivost i ograničavanje prava manjinskih naroda, uključujući rusko stanovništvo.

Autori projekta naglašavaju da je u ovim uslovima izuzetno važno stvaranje duhovnog jedinstva naroda Rusije, uz očuvanje njegove etnokulturne raznolikosti. Za to je, uveravaju autori programa, potrebno jačanje uloge društvenih institucija, uključujući nacionalno-kulturne i verske organizacije.

U tekstu programa navodi se neophodnost širenja znanja o istoriji i kulturi različitih naroda Rusije. Autori takođe govore o podršci društvenim aktivnostima i potrebi vođenja sveruske informativne kampanje, usmerene na jačanje građanskog patriotizma.

Program predviđa održavanje omladinskog edukativnog etnokulturnog kampa „Dijalog kultura“, podršku Sveruskom projektu „Naša zajednička Pobeda“, održavanje međunarodnog fotokonkursa „Ruska civilizacija“, podršku izdavanju časopisa „Vesnik ruske nacije“, izložbeni projekat „Mnogonacionalna Rusija“. Takođe, predlaže se i upoznavanje sa radom etnokulturnih centara malobrojnih naroda sa severa Rusije, Sibira i Dalekog Istoka, kao i druge aktivnosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *