МОСКВА УПОЗОРАВА: Косово није део Албаније!

MOSKVA UPOZORAVA: Kosovo nije deo Albanije!

23 februara 2019

RUSIJA smatra nedopustivom izjavu albanskog premijera Edija Rame da je Kosovo deo Albanije, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Na redovnom brifingu za novinare, Zaharova je izjavila da Rusija ne može da ostavi bez komentara izjavu albanskog premijera da je „Kosovo deo Albanije“ i da ujedinjenje Kosova i Albanije nije „plan B“, već „plan A“, prenosi Sputnjik.

„Možda nismo dobro preveli tu izjavu, zbog čega smo je više puta proveravali. Premijer Albanije je povezao realizaciju tog plana sa korekcijom granica o kojoj se aktivno razgovara na kraju pregovaračkog procesa i postizanja konačnog sporazuma između Beograda i Prištine“, rekla je ona.

Zaharova je istakla :“Takvu retoriku smatramo apsolutno nedopustivom“.

Kako je rekla, tu se radi o posezanju za teritorijom Srbije i statusom Autonomne Pokrajine Kosova.

„Mi to smatramo kršenjem Rezolucije 1244 SB UN. Očekujemo da će Zapad reagovati na takvu izjavu i geopolitičke planove“, rekla je Zaharova.

 

fakti.rs

KOMENTARI6 komentara

 1. Karital says:

  Krim je dio Rusije?

  • Slobodanka says:

   19. april 1783. godine - Ruska carica Katarina Velika potpisala je Manifest o prisajedinjenju Krima Ruskoj imperiji. ... U trinaestom veku Krim su osvojili Mongoli. U četrnaestom veku Krimom su jedno vreme gospodarili Đenovljani i u njihovo vreme na poluostrvo se doselilo dosta Čerkeza. Godine 1441 nastalo je nezavisni Krimski hanat. Krajem tog istog veka Krimstvo hanstvo je palo pod vazalnu zavisnost od Osmanskog carstva. Rusko-Turski rat 1768-1774 označio je kraj osmanske dominacije na Krimu. Kučukkainardžijski mir između Rusije i Osmanskog carstva sklopljen je 1774 godine. Od tada počinje postepeno slabljenje Osmanske imperije i jača ruski uticaj na Balkanskom poluostrvu. Ondašnjim evropskim silama nije se dopao izlazak Ruske imperije na Crno more te u periodu 1853-1856 vodi se Krimski rat. To je bio rat između Ruske imperije, s jedne strane, i koalicije Britanije, Francuske, Osmanskog carstva i Kraljevine Sardinije, s druge strane. Borbe su se odvijale na Kavkazu, u Dunavskom kneževstvu Moldavija i Vlaška, na Baltiku, na Crnom i Azovskom moru, na Belom (Severnom) moru i na Barensovom moru kao i na Kamčatki i na Kurilima. (Obratite pažnju da mnoga od tih mesta pominju se kao veoma incidentna ili sporna i u današnjem vremenu). Najveće borbe tada su bile na Krimu, tako da bez obzira na širinu teritorije pod sukobima taj rat se kratko zove samo "Krimski". ... Slogan koji danas čujemo "Krim je Rusija - Kosovo je Srbija" ni slučajno nije prost. Treba se setiti da još u vreme Velikog kneza Vladimira - Drevna ruska država Rusi su ostvarivali svoje veze sa južnim Slovenima, itd. Taj slogan itekako ima veze sa zajedničkom istorijom Rusije i Srbije i uopšte na veze Rusije sa svim južnim Slovenima. Da Rusija nije 1774 godine osvojila Krim naše borbe za oslobođenje od osmanskog ropstva poznate kao Prvi i Drugi srpski ustanak (1804-1813, 1815-1817 godine) kako bi se završile? I obratno, čim Rusija slabi kao naprimer krajem prošleg veka zapadne sile bi da iskomadaju Srbiju, i isto kao nekad tokom Krimskog rata sa njima u novije vreme bila je zajedno i Turska.

 2. milorad2 says:

  Ma rama se upleo u bodljikavu žicu oko alabanskog parlamenta kada je išao kući pa se dere, to ne može da se prevede nikako.Blebetanje bivših političara nije bitno,a šiptari nemaju neku podršku u albaniji za svoje BAJKE, albanci su drugačiji od šiptarije i to DOSTA, samo sever albanije sa fisovima se liže sa fisovima sa kosova, a to je retko naseljana zona. Ovi sa juga su već šiznuli od tih brdjanai može tu svašta da se desi, pre će možda konačno skadar i drać da budu srpski, nego kosovo albansko.Alkbanija je zdržava na rubu KOLAPSA i to GADNOG kolapsa.

 3. Gardista says:

  Zaharovoj svaka cast a nasim dupeliscima zapada, zelim brz odlazak sa scene i da vrate oteto kao i siptari.

 4. Kulak says:

  Skadar je deo Srbije.Bio je i bit će.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *