МОСКВА УПОЗОРАВА на појачану активност НАТО-а на Арктику

MOSKVA UPOZORAVA na pojačanu aktivnost NATO-a na Arktiku

20 januara 2020

Specijalni izaslanik za međunarodnu saradnju na Arktiku u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Nikolaj Korčunov skrenuo je pažnju na pojačanu aktivnost NATO-a na Arktiku, rekavši da to vodi ka eskalaciji, i podriva očuvanje Arktika kao zone mira i stabilnosti.

„Zabrinuti smo zbog rastuće aktivnosti Severnoatlantske alijanse na Arktiku. O tome otvoreno i iskreno razgovaramo sa partnerima i svetskom zajednicom. Posebno nas brine povećanje aktivnosti nearktičkih država-članica NATO-a na Arktiku“, istakao je Korčunov.Prema njegovim rečima, nearktičke zemlje-članice NATO-a danas usvajaju vojne arktičke strategije ili objavljuju izveštaje i druge dokumente, u kojima se opravdava vojno prisustvo na severu.

„Smatramo da to vodi ka eskalaciji, podriva očuvanje Arktika kao zone mira, stabilnosti i konstruktivne interakcije“, naglasio je on.

Ranije je komandant Severne flote Rusije Aleksandar Mojisejev izjavio da NATO aktivno povećava borbenu gotovost svojih vojnika na Arktiku, a raste i njegova obaveštajna delatnost.

KOMENTARI2 komentara

  1. Kosovac says:

    Ko pre devojci, devojka njemu.

    • Ivke says:

      Bas tako

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *