Moskva upozorava Zapad da ne ponavlja Irak u Siriji

Moskva upozorava Zapad da ne ponavlja Irak u Siriji

26 avgusta 2013

SYRIA_ARMY_661938fRusija je danas pozdravila odluku Damaska da misiji insektora UN omogući da istraže navodnu upotrebu hemijskog oružja od strane režimskih snaga, ali i upozorila Zapad da bi primjena iračkog scenarija u Siriji predstavljala „tragičnu grešku“, izveštava Rojters.

„Sve ovo nas podseća na događaje od pre jedne decenije, kada su SAD zaobišle UN i iskoristile pogrešne informacije o prisustvu oružja za masovno uništavanje u Iraku da bi pokrenule avanturu čije su posledice poznate svima“, izjavio je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukašević.

UN su ranije danas objavile da bi, nakon što je dobijen pristanak Damaska, njeni inspektori već sutra mogli da počnu rad na istrazivanju slučaja navodne upotrebe hemijskog oružja.

Moskva ističe kako je zadovoljna konstruktivnim pristupom sirijskog rukovodstva o ovom pitanju, pripisujući pristanak Damaska i svojim „neprestanim naporima“.

„Važno je da pripadnici naoružanih opozicionih snaga, koji kontrolišu deo Istočne Gute, omoguće bezbedan rad misije UN i da se uzdrže od oružanih provokacije kakve su doživjeli posmatrači UN prošlog ljeta“, upozorava Lukašević.

SAD smatraju da je pristanak Sirije da dozvoli inspektorima UN da posjete predgrađe Damaska, gdje je u napadu u srijedu navodno korišćeno hemijsko oružje, „došlo prekasno da bi bilo kredibilno“, izjavio je neimenovani istaknuti američki zvaničnik.

„Ako sirijska vlada nije ništa krila i ako je želela da dokaže svetu da nije koristila hemijsko oružje u ovom incidentu, prekinula bi napade na tu oblasti i odmah, pre pet dana, dozvolila pristup inspektorima UN“, rekao je pomenuti neimenovani zvaničnik SAD.

„Dokazi koji su bili dostupni u znatnoj mjeri su izmenjeni kao rezultat stalnog granatiranja i drugih akcija u poslednih pet dana“, dodao je on.

Sirija je dala „zeleno svetlo“ inspektorima UN da posjete predgrađe Damaska gde je u napadu u sredu navodno korišćeno hemijsko oružje i odmah započne istragu, saopštilo je sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Sporazum je postignut danas u Damasku između sirijske vlade i UN, tokom posete visoke predstavnice UN za pitanja razoružanja Angele Kejn, da se timu UN, koji predvodi profesor Eke Selstrem, dozvoli da ispitaju tvrdnje o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u predgrađu Damaska 22. avgusta“, navodi se u saopštenju ministarstva objavljenom na državnoj televiziji.

Kako su primetile agencije, ministarstvo je u saopštenju navelo pogrešan datum, pošto se napad odigrao 21. avgusta.

U saopštenju kabineta generalnog sekretara UN Ban Ki-muna navedeno je da su sirijske vlasti obećale da će poštovati prekid vatre u istočnim predgrađima Damaska dok timovi UN budu izvodili „aktivnosti na utvrđivanju činjeničnog stanja“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *