МОСКВА УЗВРАТИЛА УДАРАЦ: Русија увела санкције западњацима – „црна листа“ за ЕУ!

MOSKVA UZVRATILA UDARAC: Rusija uvela sankcije zapadnjacima – „crna lista“ za EU!

30 aprila 2021

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Rusija zabranjuje ulazak u zemlju za osam državljana zemalja Evropske unije i predstavnika njenih zvaničnih struktura kao odgovor na sankcije.

Kako se navodi, na ruski „crni spisak“ uvršteni su, između ostalih, i predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli, šef berlinskog tužilaštva Jorg Raupah i zamenica predsednika Evropske komisije Vera Jurova.Pored njih, sankcije su uvedene predsedniku letonskog Nacionalnog saveta za elektronske medije Ivarsu Abolinšu, direktoru Centra za državni jezik Letonije Marisu Baltinšu, članu francuske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Žaku Meru, šefici švedske laboratorije za hemijsku, biološku, radijacionu i nuklearnu bezbednost Istraživačkog instituta za potpunu odbranu Osi Skot, šefu estonskog Odeljenja za jezike Ilmaru Tomusku.

Ruska strana ističe da je ta mera preduzeta kao odgovor na postupke protiv šest ruskih državljana, kojima je zabranjen ulazak na teritoriju EU.

„EU nastavlja sa politikom nezakonitih jednostranih ograničavajućih mera protiv ruskih državljana i organizacija. Samo u martu 2021. godine šestoro Rusa je podvrgnuto nezakonitim ograničenjima EU. Ovakva praksa je u suprotnosti sa Ustavom UN i osnovnim normama međunarodnog prava. Prati je antiruska histerija koja se namerno raspiruje u zapadnim medijima. Ne potkrepljuje se dokazima. Svi naši predlozi za rešavanje bilo kakvih problematičnih pitanja, koja se pojavljuju između Rusije i EU, u režimu direktnog, profesionalnog dijaloga dosledno se ignorišu ili odbacuju“, navodi se u saopštenju MIP Rusije.

Takođe se ističe da SAD ne kriju zainteresovanost da ponovo pretvore Evropu u arenu oštre geopolitičke konfrontacije.

„Ovakva dejstva EU ne ostavljaju sumnju u to da je njihov istinski cilj da po svaku cenu obuzdaju razvoj naše zemlje. Da nametnu svoj jednostrani koncept svetskog poretka, zasnovanog na pravilima koja podriva međunarodno pravo“, navodi se u dokumentu ruske strane.

Kasnije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova pojasnila da su imena osoba koje su uključene na „crnu listu“ objavljena uzimajući u obzir „neviđenu prirodu komplikacija koje je inicirala Evropska unija“ u odnosima Moskve i Brisela.

Ona je dodala da je nota o kontra merama uručena šefu delegacije EU u Rusiji Markusu Edereru.

Podsetimo, Savet EU je 2. i 22. marta ove godine uveo sankcije protiv šest ruskih državljana.

KOMENTARI8 komentara

 1. persida says:

  Svakoga dana siriti listu.

 2. Si Ju Leter Aligeder says:

  Neki odgovor sa ruske strane je zaista morao da se napravi. Ali sada će đavo pokušati da potpuno izoluje Rusiju i da je satanizuje a za putina da tvrdi kako je diktator, pa onda moraju da im uvedu svoju demokratiju milom ili silom. Milom - to je bilo preko druga Navaljnog, a silom preko vojski plaćenika sa svih strana sveta.

 3. petrovgrad says:

  Sledeći potez kaćuše i pravac Berlin, kao 45. Da se opet baćuška popne na Rajhstag i da okači ovu trobojku.

  • dinki says:

   Tačno tako,ništa bez trobojke i obavezno potopiti Britance kao kolateralnu štetu.

 4. miliorad5 says:

  ma rusi bi trebali da im roknu 2-3 atomske negde u nemačkoj,ionako nemci svakako nisu simpatičmi ostatku evrope:)Oni sankcije ode puf, berlin ,opet sankcije ode minhen,VELIKA greška rusije 1935-1941 je bila u tome što su MIISLILI da mogu sa nemcima da naprave neki sporazum,nemci su dobri samo za atomiziranje:)i rusi OPET prave ITU tratešku grešku, nemci MRZE RUSE,ali ih s i PLAŠE isto kao što bi i ostatak NATO kolaicije trebao da NAUČI TO OD NEMACA ili bolje reći rusa , ameikanci NIKADA neće rizikovati nuklearni rat sa rusijom zbog EU , znači spali govna:) i nema problema više ima da rade šta im se NAREDI.Mislim da putin SHVATA tu jednoistavnu činjenicu on je imao posla sa MAFIJOM pre ovoga i isto tako i treba da tretir BRISEL,A BOMBA PRVO TAMO iz ČISTA MIRA ničim izazvana :)pqa da vidi š kako stoka menja kasetu.

 5. Velika Metla says:

  Jaka stvar do mojega. Koji to pripadnici evropske " elite" pa i idu u Rusiju? Niko. Sve šta iz Evrope "pođe" u Rusiju to su goli špijuni, dok elita ruska itekako odlazi u Evropu. Naprimer onaj Peskov se ne vadi iz Londona. Daj, bre, malo realnosti. Ako će sankcije da im Rusija udari onda "ZAVRNI SLAVINU " gasa. I to na početku zime, pa da vidiš rezultate. Ovako ništa.

 6. MARKO says:

  nema od lista nista fasisti su fasisti medunarodnog prava nikadn nije bilo nit ce biti iikad. rusi p o meni u borbi protiv ovih fasista moraju gas okrenut celi aziji ne hraniti fasizam na svojim granicama i naftu i proizvode 99% ostatku celog sveta kojih ima 4,4 miljarde ne ovim 7 % govnima zapada koji im u nicemu nisu potrebni u zivotu bas im ne trebaju u nicemu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *