MOSKVA ZAPANJENA: O čemu Obama priča, kakav referendum na Kosovu?

MOSKVA ZAPANJENA: O čemu Obama priča, kakav referendum na Kosovu?

28 marta 2014

moscow 92382Vlasti u Moskvi zapanjene su zbog tvrdnji američkog predsednika Baraka Obame da je odluka o proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije doneta na referendumu, uz saglasnost Ujedinjenih nacija i susednih zemalja.

Obama je 26. marta, u 40-minutnom govoru pred oko 2.000 zvanica u Centru lepe umetnosti u Briselu, izjavio – optužujući Rusiju da u krimskoj krizi izvrće činjenice kada navodi Kosovo kao presedan – da se Kosovo odvojilo od Srbije tek posle referenduma organizovanog u skladu s međunarodnim pravom i u saradnji sa Ujedinjenim nacijama i susedima.

„NATO je intervenisao tek pošto je narod Kosova godinama bio sistematski zlostavljan i ubijan. A, Kosovo je napustilo Srbiju pošto je organizovan referendum koji nije bio van okvira međunarodnog prava, već uz pažljivu saradnju sa Ujedinjenim nacijama i kosovskim susedima“, rekao je Obama.

„Ništa slično tome nije se desilo na Krimu“, dodao je američki predsednik, navodeći da ruski lideri brane svoje akcije tvrdnjama da je Kosovo predstavljalo presedan i primer mešanja Zapada u unutrašnja pitanja manje zemlje.

„Tvrdnje američkog predsednika ne mogu da izazovu ništa osim zapanjenosti, s obzirom na to da na Kosovu nije bilo referenduma, naročito ne onog dogovorenog s međunarodnom zajednicom“, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Agencija Itar-Tass, podseća da je odluku o otcepljenju Kosova od Srbije doneo parlament u Prištini 2008. godine.

„U svakom slučaju, možemo samo da izjavimo da sudbinske odluke treba donositi na referendumima, kao što je učinjeno na Krimu, a ne na svoju ruku“, zaključuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

KOMENTARI3 komentara

  1. SASA says:

    sta majmun zna...

  2. velimir says:

    OBAMA JE POČEO DA SE DROGIRA I NIJE NAUČIO BLIŽU ISTORIJU.

  3. pravoslavac says:

    FUCK OBAMA....FUCK U.S.A......!!!!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *