МОСКВА ЗАПУШИЛА УСТА ТРАМПОВОМ САВЕТНИКУ: Руска Калињинградска област није „бодеж у срцу Европе“ већ у срцу – НАТО!

MOSKVA ZAPUŠILA USTA TRAMPOVOM SAVETNIKU: Ruska Kalinjingradska oblast nije „bodež u srcu Evrope“ već u srcu – NATO!

25 maja 2020

Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD – Robert O’Brajen – nazvao je vojnu infrastrukturu u ruskom regionu Kalinjingradu „bodežom u srcu Evrope.“

Ocenio je da su ruske vlasti Kalinjingradsku oblast navodno pretvorile “u zatvorenu vojnu bazu“.

Još je optužio Rusiju da je oružje u Kalinjingradu „namenila zemljama EU, pre svega baltičkim državama“. I naveo da je Moskva bila zabranila letove zapadne izviđačke avijacije iznad Kalinjingradske oblasti iako na to nije imala pravo s obzirom na Sporazum o otvorenom nebu.Verujući da na taj nači ”neodoljivo poentir”, rekao je na kraju i ovo:

“Kalinjingrad bi, zbog svog geografskog položaja, mogao da postane trgovačko središte, centar turizma i socijalnih kontakata Rusije i zapadne Evrope. Nažalost, ruske vlasti pretvorile su ga u zatvorenu vojnu bazu, napunjenu savremenim oružjem i raketama. Cela situacija u Kalinjingradskoj regiji je, što je za žaljenje, propuštena šansa za Rusiju i Evropu“.

O`Brajen se povodom Kalinjingrada pokazao kao pravi Amerikanac. Jer, i inspektori Pentagona su u martu, zajednom sa svojim vojnim vazalima iz Litvanije i Estonije, izveli novi posmatrački let iznad Kalinjingradske oblasti.

Gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov nazvao je O’Brajenove ocene i stavove površnim. Ukazao mu je da Kalinjingradska oblast ima godišnji rast turizma na nivou 17-20 odsto.

Senator i spoljnopolitički ekspert Aleksej Puškov poručio je O`Brajenu, a i svima u SAD koji misle kao on, da bi im bilo bolje da ćute:

“Kad Amerikanci prestanu da šalju ratne brodove u Crno, Baltičko i Barencovo more, dakle – hiljadama kilometara daleko od Sjedinjenih Država, kad u Evropi ne budu držali 150 nuklearnih bombi i 60 hiljada vojnika, imaće pravo da nešto kažu i o Kalinjingradu“.

Prvi zamenik predsednika Odbora Državne Dume za odbrane za odbranu, Aleksandar Šerin, poručio je Trampovom glavnom savetniku:

“Evropa nema ruski bodež u srcu. Srce i mozak Evrope su u Sjedinjenim Državama. A to znači da je srce Evrope potpuno sigurno“.

A zašto i O`Brajen Kalinjingradsku oblast naziva „bodežom u srcu Evrope“ otkrio je komandant američke avijacije u Evropi general Džefri Harigan.

Priznao je da su Oružane snage SAD razradile plan za neutralisanje protivvazdušne odbrane Kalinjingradske oblasti. Zato što ruske zenitne, protivbrodske i kopnene rakete mogu ugrožavati veći deo teritorije zemalja NATO.

“Ako bude potrebno da uništimo IADS (integrisani sistem PVO) ruske Kalinjingradske oblasti, neka niko ne sumnja da ćemo to učiniti. Već imamo plan kako da to izvedemo. Mi se za to spremamo. Stalno poboljšavamo planove čiji je to deo i bićemo spremni da ih realizujemo, ako to postane neophodno“.

Bivši prvi general ruske armije za PVO Ajteč Bižev ocenio je da „Hariganov plan“ nije moguće realizovati:

“Kalinjingradsku oblast štiti i pojačana PVO Baltičke flote. A sa kopna – cela divizija PVO. Sjedinjene Države nemaju čime da pariraju PVO Kalinjingradske oblasti. Ona je u stanju da izdrži prvi nalet NATO-avijacije, ma koliko masovan i moćan bio“.Moskovski mediji prenose da su lanseri S-300 i S-400 u stanju da istovremeno ispale stotine zenitnih raketa, a da bi tek potom “na scenu” izašli Iskanderi koji bi uništavali natovske aerodrome, štabove, skladišta municije…

Vojni ekspert Aleksandar Goljc smatra da se Harigan oglasio zato što u Monsu i Pentagonu shvataju da Rusija iz Kalinjingrada može onemogućiti slanje pojačanja na istok vazdušnim i pomorskim putem. Za NATO su, naglašava Goljc, najveća opasnost krstareće rakete pomorskog baziranja.

Po njegovoj proceni, SAD bi u slučaju rata u Baltičko more poslale desetine i desetine ratnih brodova i podmornica koje bi svu svoju vatrenu moć obrušile na Kalinjingradsku oblast.

Rusija bi upotrebila obalske raketne sisteme „Bal“ i „Bastion“, „Iskandere“ i krstareće rakete „Kalibar“.

“Nadam se da će se u Pentagonu na vreme setiti da bi udar na Kalinjingradsku oblast ne bi mogao da ostane na tome i da bi se pretvorio u veliki rat Rusije i SAD u kojem ne bila uništena Kalinjingradska oblast, već – život na planeti“, zaključio je Goljc.

(Fakti)

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad2 says:

    NATO i USA nameravaju da atomski bimbarduju kalinjingrad i to sa više vrlo jakih udara , to je njihov plan neutralizacije ruske strateške baze u nekadašnjoj istočnoj prusiji.Rusi su pametno zauzeli tu zemlju jer prusija i prusi su neprekidno bili ogorčeni neprijatelji svega slovenskoga i ruskoga, i konačno su zbog toga i uništeni.Neka ostali uzmu u pamet taj primer jer rusija više neće OPRAŠTATI ni najmanju sitnicu i to im je jasno poručeno, ali izgleda da čopor hijena nije u stanju da mentalno obradi sliku njihovog sopstvenog nestanka i potpunog razaranja, oni mogu samo da zamisle kako potpuno uništavaju rusiju ali im izgleda ne dopire do mozga da to može da se desi i NJIMA.

  2. persida says:

    Samo ostro, smrdonogi kauboji su nocna mora covecanstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *