МОСУЛ У КРВИ: Ирачке снаге добиле немогуће наређење! (ВИДЕО)

MOSUL U KRVI: Iračke snage dobile nemoguće naređenje! (VIDEO)

31 marta 2017

MPs train Iraqis on convoy operations, IED detection

Iračkim snagama koje nastoje da isteraju militante Islamske države iz Mosula naređeno je da ne koriste teško oružje nakon nedavna porasta broja civilnih žrtava, objavljeno je kada je generalni sekretar UN-a Antonio Guteres naglasio da je zaštita civila „apsolutni prioritet“.

– Štab za zajedničke operacije obavestilo je borbene snage (vojne) federalne i antiterorističke snage da ne koriste teško naoružanje poput raketa i teške artiljerije u bombardovanju uporišta Islamske države koje izaziva stradanje civila – rekao je brigadir Mohamed al Džaburi.

Guteres koji je stigao u Bagdad rekao je da „zaštita civila mora biti apsolutni prioritet“, objavljeno je na internet stranici UN-ove misije za Irak.

Oko 150 civila ubijeno je u vazdušnom napadu na Mosul 17. marta. Iračke vlasti i SAD koje podržavaju oslobađanje Mosula najavile su da će istražiti stradanje tih civila.

Početne američke procene pokazuju da je koalicija pod vođstvom SAD-a izvela vazdušni napad.

Pripadnici ID-a „iskoristili su civile kao ljudski štit kako bi onemogućili prodiranje (iračkih snaga) u Mosulu“, rekao je Al Džaburi za dpa.

Prošle nedelje, službenik ministarstva odbrane rekao je za dpa da je više od 3000 civila ubijeno u tom gradu od 19. februara, kad su vladine snage uz podršku SAD-a počele ofanzivu da isteraju ID iz zapadnog dela grada.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *