МОЖЕ ЛИ ЛИЦЕМЕРНИЈЕ? После најновије одлуке ЕУ, СРБИЈИ ЈЕ СВЕ ЈАСНО

MOŽE LI LICEMERNIJE? Posle najnovije odluke EU, SRBIJI JE SVE JASNO

19 maja 2020

Portparol komesara EU za spoljne poslove Peter Stano izjavio je da konačni sporazum Beograda i Prištine mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom i prihvatljiv za države članice Evropske unije i zemlje regiona Zapadnog Balkana.

Stano i „bratija iz EU“ zaboravili su koliko je njima značilo međunarodno pravo kad su bombadrovali našu zemlju, kad su joj oteli, pa potom i priznali lažnu državu…Međunarodno pravo ih nešto nije zanimalo ni kad je trebalo sprečiti divljačke napade na Srbe i njihov egzodus sa KiM. Kako ih je tek interesovalo međunarodno pravo kad je trebalo suditi zločincima OVK u Haškom tribunalu…

E sad su se ođednom setili međunarodnog prava, pa tako portparol komesara EU za spoljne poslove Peter Stano navodi da sporazum, mora da bude prihvatljiv za region i za države članice EU.

– Takav sporazum mora da bude u skladu sa zakonima i vrednostima Evropske unije i poštujući međunarodno pravo. Da bi bio trajan sporazum, mora da bude prihvatljiv za region i za države članice EU. Ovo je poruka koju je stranama poslao Miroslav Lajčak, koji je imenovan i postupa u ime visokog predstavnika EU Žozepa Borela – rekao je Stano prištinskom portalu Gazeta Express.

Objasnio je da je „čisto zlonamerno i nekorektno pogrešno tumačenje“, da Borel i Lajčak imaju različite stavove po pitanju konačnog sporazuma za Kosovo.

– Što se tiče razmene teritorija, komentari visokog predstavnika Žozepa Borela i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka su dosledni i u skladu sa našim dugoročnim stavom. Drugim rečima, to je čisto zlonamerno i nekorektno tumačenje – rekao je Stano.

Dodao je da je Borel uvek govorio da „Kosovo i Srbija moraju da nađu rešenje za sve probleme, da je to prioritet EU i trebalo bi da bude i za njih“.

– Kosovo i Srbija moraju da postignu sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. To će pokazati da su konačno rešili probleme prošlosti i da su spremni da idu dalje na svom evropskom putu – rekao je Borelov portparol.

Kada je u pitanju spremnost Rusije da se uključi u dijalog, Stano je naveo da za tako nešto treba da postoji zajednička saglasnost svih strana koje su uključene u pregovarački proces.

(Mediji)

KOMENTARI12 komentara

 1. f says:

  Pod hitno nabaviti divizion s400 i jos dve baterije pancir s1e. Da malo ohladimo usijane glave.

  • Ivke says:

   I dve kompletne baze Ruske na 100 godina jedna na sever a druga na jug

 2. Pravda stize polako ali sigurno stize says:

  Medjunarodno pravo s kojim su suglasne sve zemlje je rezolucija 1244! Samo to je legalno a nista drugo nije legalno!!!!

 3. persida says:

  Sve sto nam treba imaju Kina i Belorusija. Nikako ne traziti od Putina jer on sa Trampom zeli da nas unisti.

  • Ivke says:

   Jeste bas se ti razumes

   • persida says:

    Objasni nam, majke ti, u sta se ti to toliko razumes sto mi obicni smrtnici ne razumemo. Recenicu koju si ponudio moze da napise dete od sedam godina.

  • pera says:

   Vidi Bog. Treba još malo izdražati pravedno carstvo Božije za sav svet uskoro dolazi i ono nije sa ovog sveta već odozgo, svi ćemo najpre dobiti pravednu platu po delima našim, a onda će se uspostaviti samo jedno večno i pravedno carstvo koje će doveka trajati.

   • persida says:

    Sveo si hriscanstvo na kiceroznu bajku, sto ono u sustini i jeste. Zelim ti da doveka zivis u raju. Nemoj samo posle da se zalis da je tamo dosadno.

 4. milorad2 says:

  Ne treba se više gickati u vezi EU, oni su PROŠLOST. Samo izgleda da ni sami to još ne znaju.Eto,konačno,NEĆEMO NIKADA biti primljeni u tu uniju,jer ipak ispade istina, da će oni pre da se raspadnui nego što će nas da prime u članstvo:)Mi smo već u DRUGOM KLUBU i ove NEPRIJATELJSKE i donekle PRETEĆE izjave iz birokratskog sedišta propale unije to i potvrdjuju.ASTALA VISTA EU:)daleko vam lepa kuća:)jer mi u pakao dobrovoljno da idemo nismo ludi a to će uskroo tam oda bude ima oni da beže kod nas ko bude uspeo da pobegne.

 5. vanja says:

  EU je pripremila Balkan iskljucivo za Hrvate i Siptare. U njihovim dugorocnim strateskim planovima je predvidjeno potpuno iskorenjavanje Srba i uopste pravoslavnih Slovena. Protiv te hidre cija se glavna glava nalazi u Vatikanu postoji resenje : ujedinjenje pravoslavnih Naroda unutar pravoslavnog komonvelta, pod okriljem Rusije i ruskog nuklearnog naoruzanja.

 6. Penzioner says:

  Lepo napišite da ovaj članak objavljuje Blic, prenoseći ranije pisanje ostalih režimskih medija. Cilj svih je ispiranje mozga narodu o potrebi potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma, što je drugo ime za formalno pravno priznanje nezavisnosti Kosova, što je protivno i Ustavu Republike Srbije i Rezoluciji 1244 SB OUN. Čini mi se da je samozvani "najbolji student prava" pominjao odluku Međunarodnog suda pravde, te bih ga podsetio da u nadležnost MSP spada 1)suđenje u sporovima koje države iznesu na rešavanje /parnična nadležnost/ i 2) davanje savetodavnog mišljenja /savetodavna nadležnost/. U parničnom postupku učestvuju samo države, što samoproglašena Republika Kosovo nije, i spor između dve države završava se donošenjem presdude. Od MSP je traženo savetodavno mišljenje o legalnosti odluke o proglašenju nezavisnosti Kosova. Od MSP savetodavno mišljenje može tražiti samo Generalna skupština i Savet bezbednosti, a po njihovom ovlašćenju i drugi organi Ujedinjenih nacija i specijalizovane ustanove. I treba zapamtiti da je savetodavno mišljenje "NEOBAVEZNO". Inače "bratija iz EU", kako je navedoše novinari Blica, može preuzeti samo ulogu "pružanja dobre usluge" u pregovorima dve strane, a nikako i nametati rešenje, što su birokrate iz Brisela i činile, namećući rešenja koja je vlast iz Beograda bespogovorno prihvatala. Posebno to danas ne može činiti Aleksandar Vučić, jer to ne spada u njegove ustavne nadležnosti. Dakle, bilo bi sasvim lepo da prestanete ispirati mozak narodu, jer mu se sasvim dovoljno ispira sa svih elektronskih medija, posebno onih sramnih što se zovu "medijski javni servisi", gde se na jednom Kosovo i Metohija na mapi Srbije prekriva zaštitnom maskom, dok se na drugom deci ispira mozak o najčistijem govoru korištenom u NDH.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *