МОЖЕ ЛИ СЕ БИТИ СРБИН И У ИСТО ВРЕМЕ НАЈ-ЕВРОПЉАНИН?

MOŽE LI SE BITI SRBIN I U ISTO VREME NAJ-EVROPLJANIN?

29 decembra 2017

Piše: Slobodan Turlakov

Izgleda da može.

Eto, mi smo Palmu proglasili za jedinog Srbina koji je presudu generalu Mladiću, shvatio kao novi neprijateljski akt prema Srbiji i Srbima, koji su u Hagu dobili 12 vekova robije za „ratne zločine“, a za tolike srpske žrtve skoro da niko nije optužen, niti suđen.

Čak mu i rekosmo – bravo!

A on, kroz par dana, postao  naj–Evropljanin?

I šta sad da mu kažemo?

Gde to ide zajedno? Ko stoji iza haškog tribunala, nego čitava zapadna Evropa i Amerika, i on je to kazao i napao, a onda prihvatio titulu, naj-Evropljanina?!

Šta više, održao je predavanje po prijemu tog – „odlikovanja“, u kom je izrekao čitav niz nesuvislih misli i pohvala..

„Ova nagrada predstavlja  satisfakciju  svakom koji se bori  za ulazak  Srbije u EU. i poštovanje evropskih vrednosti. ali i srpske tradicije???!!!

Imamo sreće,  što živimo u državi koja nikada nije bila  popularnija među  narodima, nego danas!“

Aman, Palma, jeste li razmislili pre no što ste izrekli ovakve neodrživosi?

Skoro kompletna EU, na čelu sa Nemačkom, priznala je Kosovo kao nacionalnu i nezavisnu državu, s prvom na ulazak u UN, i to sve vlasti u Srbiji znaju, pa i Vi, i smatrate hrljenje Srbiji toj i takvoj Evropi ispravnim i nužnim, po ceni najvećih poniženja!

I otkud Vam uverenje da Srbija nikad nije bila popularnija, među narodima, nego danas, zar toliko malo poznajete srpsku istoriju!  Jeste li prespavali tolika obeležavanja 100 godišnjice Prvog svetskog rata, u kom smo dve velike imperije, Austrougarsku i Nemačku, rasturili našim jurišem nakon proboja Solunskog fronta, kad se čitav svet, čak i oni koji su prvi put čuli za postojanje Srbije, divili tom narodu i toj zemlji!

Srbija i srpski narod nisu krivi što je njom vladala dinastija Karađorđevića, dakle regent Aleksandar, koji su sveli njenu veličanstvenu pobedu na nužnost – velikog zaborava, praštanja i pomirenja!

Kao što ni danas Srbija i srpski narod nisu krivi  što vlast, da bi sebe održala na tronu, teži tzv. evropskom putu, koji treba da ih dovede do gubljenja suvereniteta, nezavisnosti, slobode i nužnog jedinstva.

Milan Đ. Milićević je, u svoje vreme,  zapisao da Jagodina daje ljude ekstremnih sklonosti, misleći valjda, pri tom,  na Svetozara Markovića.

 A koje „sklonosti“ ima Palma, koji je šef stranke koja se zove –„Srpsko jedinstvo“? koji je to jedinstvo potražio u zajednici sa Dačićem, sa kojim ima, kako je tu skoro  rekao, „bratske odnose“, da bi ih sada, u zajednici sa njim potražio i u zajednici sa Šešeljom!

Našta su sve spremni  oni, koji bi da vode, na parče,  obezglavljeni srpski narod?

Čak i Šešelj, koji je izjavio „Jesmo za EU,  ali ne po cenu  naših državnih interesa i teritorijalnog integriteta“, stupivši  u koaliciju sa Dačićem, potpisnikom Briselskih sporazuma!

Zar je moguće da Šešelj ne zna, da se stupanjem u EU, svaka država  odriče sopstvenog suvereniteta i državnih interesa, koji postaju stvar EU! Engleska koja je uvek vodila računa da održi distancu prema evropskom kontinentu, i sad je to pokazala Brigzitom, a Mađarska i Poljska nisu daleko od svog lokalnog Brigzita!

I šta, prema tome, znači Šešeljeva ideja o očuvanju teritorijalnog  integriteta, kad je ceo Zapad, dakle EU i Amerika, i posebno Engleska na strani  priznanja kosovske nezavisnosti? I sa tim saznanjem očiglednog neprijateljstva,  hrliti ka Evropi i Zapadu?! Može li se to očekivati od srpskog naroda?

Uostalom, i sam Hazjanin je rekao, da je svestan da Srbija nije spremna za kosovsku nezavisnost, ali da on „neće popustiti“, i onda propisao „Unutrašnji dijalog“, koji je u stvari – njegov monolog.

I šta sad Palma, u tom zamešateljstvu, predstavlja? Zar se ne boji da će ono malo  poštovanja koje je stekao kao navodni prvo-srbijanac, izgubiti prilaskom drugo-srbijancima?

U svom obraćanju, preko „Pinka“, kojim je navodno trebalo da priča  o svom boravku u Moskvi, o kom je, inače, najmanje govorio, Hazjanin je rekao jednu koliko poražavajuću neistinu, toliko i neukusnu nepristojnost, tj, da se

„Država vodi rečima Stojana Novakovića – Voleo bih da su Srbi više Srbi“.

Naravno, nije to jedina neistina koju je AV znao da plasira i da od njih živi na tronu zamlje.

Kad je pa to ON lično, bio Srbin u kontinuitetu?

Naposletku, zar se ne seća da je u vreme Zajeva i Makedonije, izjavio da „Nikada nije bio srpski nacionalista“, dok je St.Novaković do svoje smrti to bio. I ne samo on.U njegovo vreme u Srbiji su postojale tri stranke koje su se  do istrage borile oko vlasti, ali su uvek i u svako doba bili – Srbi, i to javno ponavljali. Danas u Srbiji postoje 117 stranaka, i ni jedna nije nacionalno srpska, ma kako se zvale.

Čak ni „Dveri“ i njen šef, koji svakog dana nešto zamera AV, nije smeo, ili nije hteo, da u Skupštini postavi pitanje po kom Ustavnom načelu AV je predsednik države i dalje predsednik SNS, što svojim 115 članom, Ustav izričito zabranjuje. Čak nije opomenuo ni Ustavni sud za njegovo sramotno i kažnjivo ćutanje, oko rečenog javnog kršenja Ustava, na koji se AV 31. maja u Skupštini, uz asistenciju predsednika Ustavnog suda, gđe Ilić, zakleo, da će ga čuvati i sprovoditi.

U Moskvi je čak rekao  Ja sam i danas predsednik stranke  koja ima apsolutno najveći uticaj  u srpskom parlamentu i u srpskom društvu.

Dalje, nedolično je pominjati Stojana Novakovića, da se država vodi po njegovim rečima, kad država, iz gornjeg primera, lepo se vidi,  ne postoji.

Odista, ko je u ovoj zemlji zakonski šef izvršne vlast, predsednik države ili predsednik vlade?

Lepo je i tačno napisao jedan komentator:

„Ostaci titoizma učinili su da Srbija nije obnovljena, ni kao država, ni kao nacija“.

A kako je to i mogla, kad se zna da je u vreme Tita bilo preko milion članova KPJ, SKJ i Jula u Srbiji. Gde su oni nestali i da li su nestali, do dana današnjeg.

U Vladi Srbije ima nekoliko bivših aktivnih članova tih partija! Čak i onih koji tvrde da je Tito najveći brend Srbije!

Ovih dana AV koji, inače,  ne izlazi iz aviona, bio je i u Francuskoj, i odande se oglasio „Francuska se vraća u Srbiju, na velika vrata“, a oslobađenje Haradinaja i u znak protesta povlačenje srpskog ambasadora i zabrana državim činovnicima da idu u Francusku?

Kad je sve to pre iščezlo? A da ne pominjemo francusko bombardovanje Republike Srpske i 1999, u zajednici sa ostalim članovima NATO, bombardovanje Srbije? Da li se Francuska za ta neprijateljstva izvinila Srbiji? Tj, da li je to izvinjenje i traženo? Ne samo od Francuske već i od ostalih 18 država, učesnika u NATO bombardovanju i satiranju Srba i Srbije?

                                                ***

Dačić, koji je preko omladinske sekcije SPS-a,. čiji je šef bio, uskočio u mnoge forume, sad se zalaže da „omladina treba da bude centar političkog odlučivanja!“, što bi značilo da i oni time kaparišu svoje buduće političke karijere, kao što je on to nekad učinio.

Zar omladina nema preče i za Srbiju važnije zadatke?

AV se nije osvrtao na ove Dačićeve savete,  ne samo ovoga puta, pa se isprsio novim obećanjima:

„Izbeći ćemo pljačke, korupciju  i mafiju,  i nećemo svojim odlukama  praviti greške“, što je priznanje da su ih dosadašnjim odlukama  činili. Ne samo greške, već i pljačku, korupciju i mafiju.

„Blic“ je tu uskoro, objavio stambenu prostranost ministara,  koja kod nekih ide i na 700 i više kvadrata, a samo  jedan raspolaže sa nula kvadrata.

Kako su došli do tih prostora to nije objavio , ni šta u njima rade ti vlasnici. Tek, očigledna je njihova zaokupljenost kvadratima, koja se nije mogla praktikovati samo željom, već konkretnim parama, koje nisu bile male, kad se ima u vidu rečene stotine. Odakle to bogatstvo, kad među njima ima i onih koji su potekli iz porodica, koje su jedva sastavljale kraj sa krajem?!

Obećavano je mnogo puta do sada, Zakon o poreklu imovine, pa i nedavno, za vreme vlade ove dame, čak do kraja 2017, ali ona ističe, a o Zakonu nema reči.

„Od januara do novembra 2017, smanjili smo stopu kriminaliteta  i broj ubistava“. Kako, to Hazjanin nije rekao, kao ni otkud mu taj „podatak“, sem da se u poslednje vreme manje  naslovne strane novina,  njima obeležene.

Valjda im je to naređeno.

„Srbija napreduje u svakom pogledu. Posebno  u agendi  strukturnih reformi

Srbija i Hrvatska  su danas  na istom  kreditnom rejtingu, što znači  da  Srbija doziva nove investitore.

          Takmičimo se sa svima u svetu, napredujemo i nastavljamo  da radimo svoj posao.“

 Ko to?

AV tvrdi da je „uvek spreman za razgovor sa Kitarovićkom“. Međutim, predviđen razgovor, ona je otkazala, jer je AV rekao ono što je pogađalo Hrvate. Tj,   da je mnogo više Srba nestalo, nego Hrvata.

          Ali, Srbi i dalje nestaju, jer :

„Pitanje asimilacije  mladih u Hrvatskoj,  izvesnije je  od očuvanja identiteta – preslabi su  instrumenti  unutar srpske zajednice u Hrvatskoj – medijski,  obrazovni  i kulturni,  koji  treba da  spreče  asimilaciju“, kaže prof. dr Milorad Pupovac, predsednik  Srpskog nacionalnog veća.

          Hoće li naš Hazjanin smeti da u eventualnom razgovru sa šeficom Hrvatske pomene ovo aktuelno i bolno pitanje za Srbe?

          Hoće li smeti da u to pitanje uključi mitropilita Porfirija, onog koji je prilikom svog ustoličenja u Zagrebu rekao, da je došao u Hrvatsku da Hrvate ubedi, da je odnos između Srba i Hrvata, tek – predrasuda!!!!

          Uostalom, da li je SPC spremna da postavi na svoj dnevni red to pitanje, koje nije samo pitanje već stvarnog  nestanka Srba, i u Makedoniji  Crnoj Gori i BiH, a ne samo u Hrvatskoj.?

          Zar nije bolje postaviti princip – „Srbi na okup“, tj, vratite se odakle ste potekli. Srbija se sve više prazni, masovni odlazak nije samo iz gradova, već i sa sela, koja će popuniti migranti, sa čijim se humanim prijemom ova vlada, na čelu sa Hazjaninom, hvali i preporučuje.

          Da završimo,  sa konstatacijom, da Hazjanin sebi dozvoljava svašta na domaćem terenu, dok na stranom  toliko je snishodljiv, najčešće na račun svoje nadprosečne visine.

           Pa tako daje ocene beogradske gradske uprave.

„Mali ima nepostojeću  emocionalnu  inteligenciju, a Vesnić, kao i ja, ima nivo dopadljivosti na nivou nule.

Ali visoko ceni rad gradske uprave i za njihove rezultate  će glasati, makar bio jedini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *