Može li SNS da sruši Pajtića i da preuzme vlast u Vojvodini?

Može li SNS da sruši Pajtića i da preuzme vlast u Vojvodini?

3 oktobra 2013

pol-pajticLiga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, od čije podrške zavisi sudbina vlade Bojana Pajtića, nemaju nameru da napuste koaliciju sa DS. Oni ističu da za obaranje vlade vojvođanskog premijera nema razloga. A bez SVM i LSV svi planovi SNS da izazovu vanredne pokrajinske izbore su praktično neostvarivi.

Bez poslanika Lige (njih deset u Skupštini Vojvodine) i SVM (sedmoro), koji su u koaliciji sa DS (59), naprednjaci (23) i socijalisti (12) nemaju ni približan broj glasova za blokadu pokrajinskog parlamenta. Čak i da pridobiju ove dve stranke, morali bi da imaju podršku i DSS (četvoro poslanika) i SRS (petoro). Samo tako bi udruženi SNS, SPS, LSV, SVM, DSS i SRS imali neophodan 61 glas, od ukupno 120 poslanika Skupštine Vojvodine.

„Ne vidimo nijedan razuman i konkretan razlog zbog kojeg bismo bili za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora u ovom trenutku“, ističe za list Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV.

On navodi da bi Liga bila za raspisivanje vanrednih izbora samo ukoliko se dokaže da je vrh vojvođanske vlasti u nekakvim kriminalnim radnjama. “Ako ima kriminala u vojvođanskoj administraciji, kao što tvrdi SNS, apelujem da se te informacije ne čuvaju, da se smesta podnesu nadležnim organima i da dobiju sudski epilog. Ako se to ne dogodi, kao što se i ne događa, onda oni koji to tvrde lažu ili prikrivaju informacije od javnog značaja“, kategoričan je Kostreš.

Kostreš ocenjuje i da su poruke iz SNS o tome da je vlast u Vojvodini nelegitimna – smešne. „Opštine u kojima su naprednjaci pobedili na izborima su one u kojima oni tradicionalno pobeđuju, tako da to ne govori ništa o opštem raspoloženju građana Vojvodine. Zašto mi ne tražimo smenu republičkih vlasti kada zajedno sa DS pobedimo u nekim opštinama“, zaključuje Bojan Kostreš.

I Balint Pastor, član Predsedništva SVM, ocenjuje za Danas da nema nikakvog razloga za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora. „Mi sigurno nećemo rušiti ovu koaliciju koja je na vlasti. Legitimitet vlade se ne gubi rezultatima na nekoliko opštinskih izbora. Izjave o navodnim aferama, koje nisu ni procesuirane niti su dobile sudski epilog, takođe ne mogu biti razlog za obaranje vlade“, ističe Pastor.

Međutim, Zoran Babić, šef poslaničkog kluba SNS u republičkom parlamentu, insistira na argumentu da je vlada Bojana Pajtića izgubila legitimitet najnovijim izbornim rezultatima u vojvođanskim opštinama.

„Izbori u Apatinu, Zrenjaninu, Kovinu, a tvrdim da će isti slučaj biti i u Vrbasu, jak su dokaz raspoloženja građana Vojvodine. Izborna volja je promenjena i to je činjenica. Građani pre godinu dana nisu mogli da znaju kako su se trošile njihove pare, a sada to polako postaje sve jasnije. Takođe, SNS je već prikupila ogroman broj potpisa građana za smenu vojvođanske vlade, tako da ne znam kako će se braniti pred tim argumentom“, zaključuje Babić.

Jovan Komšić, politički analitičar, ocenjuje za Danas da SNS ima „konfuznu strategiju za rušenje vlasti u Vojvodini“.

„Ta konfuzija je posledica nenaviknutosti na demokratske i evropske tekovine saradnje različitih nivoa vlasti. Nijednoj evropskoj državi ne bi palo na pamet da osporava vlast na regionalnom nivou, tako da je njihovo osporavanje legitimnosti potpuno deplasirano. Nema načina da sruše vlast u Pokrajini, pa ovu inicijativu za prikupljanje potpisa građana vidim kao partijsku pripremu za izbore, propagandnu taktiku ili nekakav populizam. Održavaju tenziju da bi, uoči prolećnih izbora na svim nivoima, sačuvali postojeće glasove, ali i pokušali da privuku one neopredeljene“.

„Šetnja za Vojvodinu“ sutra u Novom Sadu

U Novom Sadu će sutra, povodom 25 godina od završetka takozvane jogurt revolucije, biti organizovana „Šetnja za Vojvodinu“, čija je poruka da je taj događaj iz 1989. bio čin nasilja koji je Pokrajinu unazadio i obespravio. U pozivu za šetnju, organizatori, među kojima su Vojvođanska partija, Vojvođanski klub, Savez antifašista Vojvodine i Društvo za istinu o NOB, naveli su da tom akcijom žele da „prekinu ćutanje“ i zaustave „propadanje, pljačku, rasprodaju i ponižavanje Pokrajine“.

(Danas)

KOMENTARIJedan komentar

  1. P.svaba says:

    PAJTIC PADA...Izjave Nenada Canka i Balint Pastora,najavljuju neminovnu promenu vlasti u Vojvodini... Danas NE-ima razloga za rusenje...ili Mi sigurno NE-cemo rusiti ovu koaliciju... ili Legimitet vlade se NE-gubi rezultatima...Za par meseci NE ce nestati kao gumicom izbrisano.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *