Može li Ukrajina proći bez krvoprolića i građanskog rata?

Može li Ukrajina proći bez krvoprolića i građanskog rata?

24 januara 2014

UkraineHiljade demonstranata, okupljenih na Trgu nezavisnosti u Kijevu, nisu zadovoljne ishodom pregovora vođa opozicije i ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Demonstranti su uzvikivali: „Sramota!“ i zviždali dok su im lideri opozicije prenosili rezultate razgovora s predsednikom i pozivali ih da ostanu mirni.

„Osećam napetost u atmosferi koja ovde vlada. Osećam koliko se nadate. Ovo (ishod razgovora) će vas razočarati“, rekao je u obraćanju desetinama hiljada okupljenih jedan od vođa opozicije, bivši bokserski šampion Vitalij Kličko.

Kličko je, međutim, dodao: „Možemo da promenimo vlast bez krvoprolića!“.

Lider nacionalističke stranke „Svoboda“ Oleg Tjagnjbok bio je precizniji i rekao da su vlasti obećale da će osloboditi opozicione aktiviste uhapšene tokom protesta. Tjagnjbok je takođe rekao da postoji predlog da se stvori „tampon zona“ između demonstranata i bezbednosnih snaga, pa će glavni skup na Trgu nezavisnosti biti zaštićen od policije, preneo je Frans pres. On je, međutim, na pitanje da li će razgovori biti nastavljeni odgovorio negativno, ali to za sada nije zvanično potvrđeno.

Treći opozicioni lider koji je prisustvovao razgovorima, Arsenij Jacenjuk, rekao je da demonstranti ne treba da odustanu, ali je i pozvao na mirne proteste. Jacenjuk je nešto ranije izjavio da su šanse da se nasilje koje potresa Kijev zaustavi velike. „Imali smo zadatak da okončamo krvoproliće. Šanse za to su veoma velike“, rekao je Jacenjuk posle razgovora lidera opozicije sa Janukovičem, koji su trajali četiri sata.

Kličko je prethodno uspeo da izdejstvuje primirje između demonstranata i policije u Kijevu, dok traju pregovori, podsetio je AFP. „Zadržite barikade tamo gde su, ali budite mirni dok traju pregovori. Borićemo se do kraja“, rekao je Kličko.

U Kijevu su u sredu izbili žestoki nemiri i u sukobima policije i demonstranata, a prema podacima opozicionih aktivista, poginulo je petoro ljudi, dok se situacija u četvrtak donekle smirila, ali je i dalje bilo sporadičnih sukoba. Demonstranti su u sredu postavili ultimatum predsedniku Janukoviču da raspiše prevremene izbore u roku od 24 sata ili će se suočiti sa još žešćim protestom.

U međuvremenu, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov rekao je da Rusija smatra „apsolutno nedopustivim“ mešanje u unutrašnje poslove u Ukrajini i da veruje da će ukrajinske vlasti naći rešenje. „Mešanje u unutrašnje poslove za nas je apsolutno nedopustivo. Uvereni smo da u Kijevu znaju šta rade i da će naći najbolje rešenje“, rekao je Peskov u intervjuu „Komsomolskoj pravdi“.

Putin se nije lično još oglasio u vezi sa poslednjim nasilnim sukobima u Kijevu u kojima je petoro demonstranata poginulo, od kojih je četvoro pogođeno mecima. Protesti u centru Kijeva započeli su u novembru, kada je ukrajinska vlada iznenada odlučila da ne potpiše sporazum sa EU, već se okrenula bližoj saradnji sa Rusijom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *