Možeš misliti

Možeš misliti

5 jula 2014

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

U visoko političan i visoko ideologiziran sustav obrazovanja, koji se tiče svakog građanina Hrvatske, premijer Zoran Milanović uveo je čovjeka bez ikakvih socijaldemokratskih ili ljevičarskih vrijednosti koji, kako se čini, baš i ne zna što je na tom planu dosad činila ova ista Vlada, a nije baš puno čitao ni Plan 21 – kao osnovnu političku platformu Kukuriku vlade.

Ma koliko taj dokument možda bio iznevjeren u provedbi obećanja u cjelini, on je ipak platforma za provedbu jedne politike. A novi ministar Vedran Mornar javnost svakodnevno sablažnjava novim izjavama o tome da određene programe treba prolongirati, a druge ukinuti ili populistički prilagoditi Crkvi, Željki Markić… tko zna kome sve. Jer, Mornar se svakome želi svidjeti.

To je inače crta koju imaju mnogi Milanovićevi ministri, pa se boje reformi, sindikata, javnosti. No, u slučaju novog ministra obrazovanja ta je infantilna i ego-triperska crta još malo naglašenija nego kod drugih u Vladi (a članovi Vlade na čelu s premijerom upravo su po tome poznati) – pa tako Mornar u svojim intervjuima, za koje se jasno vidi da nisu iskomunicirani s PR službom vrha Vlade, govori među ostalim i o tome da želi da njime velika većina u Hrvatskoj bude zadovoljna.

To međutim uopće nije smisao nečijega ministarskog posla, ali valjda u Mornarovom upadu naglavačke u Vladu ni njemu samome to nitko nije stigao reći.

Njegov prethodnik Željko Jovanović, koji je morao otići zbog loše percepcije javnosti, kako je objašnjeno, bio je tvrd, grubog diskursa i doista neomiljen. Ali bio je socijaldemokratski ministar obrazovanja.

Uveo je besplatan studij za sve uspješne i redovite studente koji upisuju javna visoka učilišta. Također, uspio je reformirati sustav studentske prehrane zahvaljujući kojoj veći broj studenata ima tu uslugu dostupnu.

Povećao je i sredstva namijenjena stipendiranju studenata te je za studentske stipendije u 2014. osigurano više od 61 milijun kuna, što je gotovo 20 milijuna kuna više nego prethodne godine.

Pri dodjeli stipendija posebna pozornost bila je posvećena studentima slabijega socijalno-ekonomskog statusa, čiji je broj ove godine dvostruko veći nego ranije, a povećan je i mjesečni iznos stipendija sa 500 ili 800 kuna na 1.200 kuna.

Jedan od glavnih projekata bio je i prijevoz za sve učenike, čime je srednja škola postala svima jednako dostupna. O politički obojenim programima zdravstvenog i građanskog odgoja da se i ne govori – to su neke od ključnih politika Milanovićeve građanske Vlade, uz neke druge nove odredbe Baukovog Ministarstva uprave, kao što je Zakon o životnom partnerstvu i slično.

Jovanovićevo Ministarstvo bilo je, dakle, jedno od glavnih poluga aktualne Vlade u političkom smislu. Ono je promoviralo vrijednosti i svjetonazor zbog kojeg birači glasaju baš lijevo, a ne desno.

No, novi ministar Mornar misli da se mora svidjeti Crkvi. Desničarskim udrugama također – valjda i onima koje bi zabranile abortus i MPO. On je za jačanje privatnih sveučilišta. Misli i da bi studenti morali značajnije financijski participirati u vlastitom obrazovanju.

Da tisuću eura školarine na hrvatskim javnim sveučilištima ne bi trebalo biti problem. »Svatko može uzeti kredit, postati liječnik, zaraditi milijun dolara i polako taj kredit vraćati. Ovako u dug umjesto njih ulazi država«, misli ministar obrazovanja u SDP-ovoj Vladi.

Ove su izjave istinski skandalozne za člana SDP-ove Vlade. Vidi se da se on nakon preuzimanja dužnosti nije čuo ni vidio s prethodnikom Jovanovićem, a očito je i da mrtvo-hladno izjavljuje štogod mu padne na pamet, bez ikakvih konzultacija sa samim premijerom.

No, to nije problem Mornara. Nego Milanovića. Koji je važan resor prepustio pragmatiku koji nema lijevi svjetonazor, pa čak ne razumije ni osnovne građanske vrijednosti moderne države. Samo zato da bi percepcija bila bolja. Jedino nije jasno kako će se percepcija ove Vlade popraviti sada kad je ostala i bez političke dosljednosti.

Populizam kao glavni cilj SDP-a? Mo’š ubit’ birače, ali oni za to neće glasati.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *