Мозгалице о срећи и смеху

Mozgalice o sreći i smehu

24 marta 2017

kul-mozgalice-o-sreci_620x0

NEGDE u Srbiji, između dva rata, putujuća glumačka trupa pojavljuje se po nalogu kneza da vidi zašto je narod prestao da se smeje – ovo je u najkraćem tema predstave za decu i odrasle „Polje puno bisera“ u Pozorištu lutaka „Pinokio“, čije je premijerno izvođenje večeras u sali nekadašnjeg bioskopa „Jugoslavija“.

Tekst je po motivima dela Vuka Karadžića napisao Aleksandar Konrad (postavlja ga na scenu Vladimir Lazić), a nevidljivi junak predstave je – srpski jezik. Jer, kroz zanimljivu radnju, jezičke bravure, brzalice, mozgalice, poslovice, zagonetke i originalne muzičke numere (autor songova Ljuba Ninković) skreće se pažnja na nepresušno bogatstvo naše kulturne baštine.

– Prošle godine pokrenuli smo akciju „Srpski pisci deci“, dok smo ove sezone, na svoj način, podržali poduhvat „Negujmo srpski jezik“. Da podsetim, „Pinokio“ je uradio šest lutaka naših velikana (Vuka, Dositeja, Zmaja, Desanke, Nušića i Duška Radovića) i s njima prošao celu Srbiju: da mlađe podstakne da čitaju, a starije podsete na njihova dela – objašnjava reditelj i upravnik „Pinokija“ Vladimir Lazić. – Ovog puta, na Vukovoj baštini nastao je originalan dramski tekst, a premijera će biti izvedena na našoj Večernjoj sceni, jer, predstava je namenjena kako deci, tako i odraslima.

EKIPA

U ovom igranom ostvarenju (sa lutkarskim „deonicama“) nastupaju glumci Duško Radović, Goran Popović, Lako Nikolić, Dragana Vasić, Ivana Todorović, Željka Mandić, Zorana Milošaković Tasić i Biljana Mihajlović. Dramaturg je Željko Mijanović, scenograf Miloš Pavlović, kostime su osmislile Sofija Lučić i Vesna Balać. Scenski pokret potpisuje Ferid Karajica, a izradu lutaka Zorana Milošaković Tasić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *