МРАЧНЕ ПРОГНОЗЕ: Спрема се нова глобална криза! ЕВО КО ЋЕ БИТИ НА УДАРУ

MRAČNE PROGNOZE: Sprema se nova globalna kriza! EVO KO ĆE BITI NA UDARU

20 aprila 2018

Malo kad se svetska ekonomija susrela s većim kontrastom između trenutnih sjajnih izgleda i tako sumorne skore budućnosti, piše Politiko.

Najnovija procena Međunarodnog monetarnog fonda o svetskoj ekonomiji predviđa da će se globalni oporavak ponovo ubrzati, ali sjajne prognoze su samo za ovu godinu. Posle toga očekuje se opet dolazak olujnih oblaka.

Ministri finansija iz celog sveta koji se ove sedmice okupljaju u Vašingtonu sigurno bi se radije koncentrisali na pozitivne prognoze, ali kada se ugase kamere i kad završe sa samouverenim nastupima, pa pogledaju dalje u budućnost, svi ti moćni finansijski stručnjaci, ministri i bankari, svesni su da je sve ovo što se sad događa predobro da bi potrajalo.

To je potvrdila i Šefica MMF-a Kristin Lagard. Rastući nivoi duga i trgovinski spor između dve najveće svetske ekonomije predstavljaju pretnju po globalnu ekonomiju koja godinama nije bila u ovako dobrom stanju, upozorila je ona.

„Trgovinski rat neće biti nešto što će pogoditi samo dve države, jer je svet povezan. On će pogoditi globalnu ekonomiju“, rekla je Lagard novinarima u Vašingtonu aludirajući na američko-kineske trgovinske tenzije.MMF predviđa da će globalna ekonomija porasti po stopi od 3,9 odsto u ovoj godini, najbržim tempom od 2011. godine, ali Lagard poručuje da se „na horizontu pojavljuje sve više oblaka“, kao što su trgovinske tenzije i rastući globalni dug koji je dostigao rekordnih 164.000 milijardi dolara.

Upozorava i da su dugovi vlada u razvijenim ekonomijama sveta na najvišem nivou od Drugog svetskog rata.

Evropljani, dakle, imaju najviše razloga za brigu, budući da sveobuhvatni trgovinski rat nikad nije bio izgledniji posle carina koje je američki predsednik Donald Tramp uveo na kineski čelik.

Bliski istok bi ponovo mogao postati veliko i užareno bojište zbog rata u Siriji, a sve je izglednije i da će se SAD povući iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Rusija se, međutim, postupno odvaja od globalne ekonomije usled zapadnih sankcija zbog Putinove politike. U međuvremenu, Evropa se suočava s izlaskom Velike Britanije iz EU, koja postaje sve krhkija.

KOMENTARI4 komentara

 1. ARTILJERAC says:

  Kapitalizam odlazi u istoriju , biće zapamćen kao društveno uređenje koje je ubilo najviše ljudi na planeti.

 2. goran says:

  Kriza, nema više o'kle da se otima, a i da ima, ne bismo nikad!

 3. Trifun says:

  Ko god vezuje puno svoju ekonomiju za zapadne on pravi KATASTROFALNU GRESKU!! Zapadne ekonomije se odrzavaju na masinama za zivot preko printanja TRILIONA dolara i evra, i pumpanjem tih para u dionice kompanija i stvaranjem FINANSIJSKE ekonomije koja nema veze sa realnom puno, i koja koristi uglavnom bansterima i oligarhijama. Printanje para bez pokrica nije problem sam po sebi ukoliko se to printanje odnosi na realne potrebe ekonomije i drzave, problem je kada pohlepa postane toliko jaka na svim nivoima da se to printanje pretovori u nacin zivota i lakog bogacenja zahvaljujuci rezervnom statusu dolara i evra. Dugovi su postali od astronomskih super astronomski, na svim nivoima, a standard se urusava za srednju klasu dramaticno. Stanje je katastrofalno ako se pogledaju stvarni ekonomski pokazatelji. Zapad je dozivio svoj vrhunac, u svakom smislu i ono sto slijedi su velike ekonomske turbulencije. Ponovicu ONAJ KO VEZUJE SVOJU EKONOMIJU ZA NJIH pravi KATASTROFALNU GRESKU. Nema nazad.

 4. Vladimir Monomah says:

  Najzad dobre vesti i predviđanja. I vreme je da ekonomija tzv. "kultivisanog" zapada zasnovana na lažnoj(ucenjivačkoj) valuti, vekovnom genocidu, pljački, ucenama,neprsvdi nad slabijima raspadne se i nestane,. Vreme je za pravedniju trgovinu i razmenu dobara, Ideja jedan pojas jedan put grabi napred, uskoro će postati stvarnost gde će se po prvi put vezati na sve moguće načine prostor Azije-istoka i država prema zapadu. Države koje prepoznaju dolazeće vreme, promene i šansu već su uključene, one koje su dobrovoljno taoci hijena nestaće!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *