Мрак негативно утиче на ваше здравље, зато подигните завесе!

Mrak negativno utiče na vaše zdravlje, zato podignite zavese!

15 aprila 2017

Mnogi od nas su ujutru u prevelikoj žurbi da bi razmišljali o tome da rašire zavese pre nego što izađu iz kuće. Međutim, to može uticati na naše zdravlje.

Stručnjaci su otkrili da oni koji se spremaju u mraku imaju više sklonosti ka gojenju od onih koji se spremaju u osvetljenom prostoru. Prema istraživanju objavljenom u naučnom časopisu, ljudi koji ujutru izbegavaju sunčevu svetlost propuštaju povoljan uticaj sunčeve svetlosti na metabolizam.

Istraživanje pokazuje da nedovoljno izlaganje sunčevoj svetlosti može imati negativne efekte na BMI (indeks telesne mase). Tokom istraživanja posmatrali su učesnike koji su bili izloženi prirodnom svetlu i one koji nisu. Oni koji su bili izloženi sunčevoj svetlosti, imali su manji BMI.

Istraživanje je pokazalo da izlaganje sunčevoj svetlosti može uticati na san i na „unutrašnji sat” našeg tela, što zatim utiče na našu težinu, s obzirom na to da reguliše metabolizam, glad i nivo energije. U eksperimentu u kome je učestvovalo 54 ispitanika, meren je odnos između izlaganja svetlosti, sna i njihovog indeksa telesne mase.

Tokom sedam dana, naučnici su uspeli da dokažu da samo 20-30 minuta izlaganja svetlosti može uticati na težinu, u zavisnosti od toga koliko i kada spavamo. Takođe, istraživanje pokazuje da su oni koji su bili izloženi sunčevoj svetlosti imali niži indeks telesne mase, bez obzira na količinu hrane koju preko dana unesu u organizam.

Pored ovoga, istraživanje je pokazalo da nedostatak izlaganja sunčevoj svetlosti može imati iste posledice kao pušenje. Ovo su dokazali istraživači sa svetski poznatog instituta u Stokholmu koji su sproveli istraživanje o prednostima sunčanja tako što su prethodnih dvadeset godina pratili navike 30 000 žena iz Švedske koje su se redovno sunčale.

One koje su se redovno sunčale, imale su mnogo manji rizik za obolevanje od kardiovaskularnih bolesti, i sličnih bolesti od kojih obolevaju pušači, a koje nemaju veze sa rakom. Doktor Pele Lindkvist, epidemiolog koji je vodio istraživanje, takođe je zaključio da nepušači koji izbegavaju dnevnu svetlost imaju sličan životni vek kao pušači koji su dosta izloženi sunčevoj svetlosti, što ukazuje na to da izbegavanje sunčeve svetlosti donosi isti faktor rizika kao i pušenje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *