MRAVI: Uspešniji u obradi podataka od Googla

MRAVI: Uspešniji u obradi podataka od Googla

28 maja 2014

mravNajnovija istraživanja su pokazala – objavio je The Independent – da su kolonije efikansije u obradi informacija nego najveći svetski pretraživač Google.

Istraživanje, u kojem je korišćeno i kompjutersko modelovanje, pokazalo je da mravi obezbeđuju poredak u svojim kolonijama i na teritorijama na kojima žive pomoću „veoma složenih mreža za koordinaciju unutar zajednice“. Takođe: da su mravi sposobni i za „genijalne strategije u navigaciji“, pri čemu se u potrazi za hranom dele na „tragače“ i „sakupljače“.

Profesor Jirgen Kerts, koji je igrao važnu ulogu tokom istraživanja, naglašava da kretanje mrava-tragača – kad se gleda sa strane – može izgledati haotično, ali stvari stoje sasvim obrnuto jer oni iza sebe ostavljaju tragove od feromona kako bi „sakupljači“, koji nailaze za njima, mogli da koriguju svoje kretanje i skračuju put do izbora hrane.

To mravima-radnicima omogućava da vrlo brzo počnu da koriste najkraće moguće puteve.

Kerts zato naglašava: „Mravlji prelazak iz haosa ka poretku važan je mehanizam, a strategija obuke pripadnika kolonije, koja je u njega uključena, preciznija je i komplikovanija od potrage pomoću pretraživača Google“.

Kerts i njegove kolege veruju da istraženo o sposobnostima mrava može pomoći u izučavanju ponašanja ljudi prilikom korišćenja interneta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *