MRKIĆ: Prvo Hrvatska neka povuče tužbu

MRKIĆ: Prvo Hrvatska neka povuče tužbu

16 januara 2014

ivan-mrkicSrbija je jasno naznačila da je spremna da povuče tužbu čim takvu odluku donese Hrvatska, koja je „prva i podnela tužbu i treba prva da je povuče“, kaže Mrkić.

Šef srpske diplomatije je ocenio da su odnosi Srbije i Hrvatske solidni, dobro postavljeni i da stavljaju u prvi plan ono što u budućnosti treba da bude zajedničko, ali je priznao da ima problema iz prošlosti, koje obe strane „postojano pokušavaju da reše“.

Tužbe za genocid koje su Srbija i Hrvatska podnele jedna protiv druge pred Međunarodnim sudom pravde ne pospešuju bilateralne odnose i nije dobro što postoje, rekao je Mrkić i podsetio da je Srbija jasno naznačila da je spremna da povuče tužbu čim takvu odluku donese Hrvatska, koja je „prva podnela tužbu i treba prva da je povuče“.

Ima i drugih otvorenih pitanja, poput nestalih osoba, povraćaja imovine, raseljenih, ali Srbija iskreno pokušava da unapredi odnose i uvereni smo da to isto želi i hrvatska vlada, kazao je on.

Govoreći o odnosima sa Rusijom u vreme kada se Srbija približava EU, Mrkić je ocenio da odnosi „nikad nisu bili bolji“ i da će biti još bolji kad Srbija postane članica Unije.

Kada je reč o „Južnom toku“, Mrkić je rekao da je to pre svega projekat Rusije i EU, koji obuhvata mnoge članice Unije, i izrazio je uverenje da će i Srbija biti deo tog projekta.

Govoreći o odnosima s Turskom, koji su bili zategnuti posle izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je Kosovo Turska, Mrkić je rekao da se Ankara i ranije isticala u promociji takozvane nezavisnosti Kosova, na šta joj je Srbija više puta skretala pažnju.

Mada nas je Erdoganova izjava krajnje oneraspoložila i mada nije usledilo izvinjenje, nismo hteli da prekinemo odnose s Turskom, rekao je on, ali je dodao da će projekat trilateralne saradnje između Srbije, Turske i BiH „malo da bude po strani“.

Komentarišući pokušaje prekrajanja istorije, Mrkić je ocenio da svi znaju koliko je Srbija doprinela očuvanju evropskih vrednosti, a za Gavrila Principa je rekao da je „čovek koji je poginuo za slobodu i nikad niko neće moći da ga pretvori u nešto drugo.“

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *