МРКОЊИЋ: Ред је да држава помогне породици Милошевић! 12 година деца не могу на гроб оцу!

MRKONJIĆ: Red je da država pomogne porodici Milošević! 12 godina deca ne mogu na grob ocu!

15 aprila 2019

Mira Marković jeste bila žena Slobodana Miloševića, ali sve državne odluke donosili su državni organi, kaže Milutin Mrkonjić, počasni predsednik SPS-a, narodni poslanik i prijatelj porodice Milošević.

U Rusiji je juče u 77. godini preminula Mirjana Marković, supruga nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića i predsednica Jugoslovenske levice. Javnosti je poznata po političkom angažmanu 90-tih godina kojim je uticala na dešavanja i prilike u tom periodu.Mnogi smatraju da je bila siva eminencija tadašnjeg režima, vladar iz senke svoga muža, a ima i onih koji smatraju da je inspirator političkih ubistava, među kojima su likvidacije Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića.

Na pitanja: Ko je bila Mirjana Marković, kakav je uticaj imala na sudbinu zemlje u teškim vremenima, zbog čega je pobegla iz Srbije i utočište našla u Rusiji, hoće li biti sahranjena kraj svog supruga u Požarevcu, za TV Prva odgovarao je Milutin Mrkonjić, počasni predsednik SPS-a, narodni poslanik i prijatelj porodice Milošević.

On kaže da je, kada se govori o optužbama protiv Mire Marković, zapravo reč o marketingu.

„Ona jeste bila politički aktivista, jeste bila levičarka, žena britkog uma i oštrog jezika, jeste bila žena Slobodana Miloševića i kao takva mogla je da ima uticaj i na odonošenje odluka. Ali, odmah da razbijemo tu famu, ja sam na žalost u Hagu postao pravi prijatelj porodice Milošević. Vreme je da se demantuju ti naslovi. Neću ja da govorim o tome, žena je umrla. Milošević je sve demantovao u intervjuu Novostima“, rekao je Mrkonjić koji podseća da je Milošević tada jasno rekao da nijednu državnu odluku nije donela njegova supruga, već državni organi.

Na pitanje da li misli da i danas, nakon svega, treba da brani porodicu Milošević, Mrkonjić kaže: „Odbrana porodice Milošević nije odbrana od strane mene, već je red da kada umre državnik ili njegova žena posle 16 godina u izgnanstvu, valjda će država pomogne. Šesnaest godina je živela van države, 12 godina deca ne mogu na grob ocu“, kaže on.

Mrkonjić takođe očekuje da, ukoliko deca Mirjane Marković i Slobodana Miloševića odluče da se njihova majka sahrani u Srbiji pored Miloševića, država bude ta koja će to omogućiti, odnosno da omogući deci da sahrane majku i obiđu očev grob.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu nedavno je ukinuo prvostepenu presudu kojom je u junu prošle godine na godinu dana zatvora Markovićeva bila osuđena povodom optužbi da je 2000. godine uticala na vladinu komisiju da nezakonito dodeli državni stan dadilji njenog unuka. Suđenje je vraćeno na početak. Prvostepena presuda je doneta posle skoro 15 godina od pokretanja krivičnog postupka i održanih više od sto ročišta.

Mirjani Marković se sudilo u odsustvu, pošto je nedostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. godine raspisana međunarodna poternica.

(TV Prva/021)

KOMENTARI5 komentara

 1. Kulak says:

  Ostala je zarobljenik historijski propale ideje jugoslovenstva.Ja nisam.

 2. ! says:

  Pusti ti bagru Miloševića, nego od kuda tebi 500000 €vrića da kupiš onaj stan na Vračaru?

  • Velika Metla says:

   To su mu omogućili oni koji su bili neuporedivo veća bagra od Miloševića! Po SVAKOM pitanju!

 3. Opet ja says:

  Što se mene tiče, deca treba odmah da se pridruže ocu.

  • oko says:

   nije ni dida slobo branijo srbsku decu u republikama bivse jugoslavije u hrvatskoj kad je bila oluja 95 g.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *