Mrtvom Če Gevari sekli šake, hteli i glavu

Mrtvom Če Gevari sekli šake, hteli i glavu

6 jula 2013

che_guevara1232976553_xlarge1128267369Objavljene su dosad nepoznate okolnosti pogibije Ernesta Če Gevare. Objavljene su u knjizi „Ubistvo Če Gevare: demaskiranje” čiji su autori poznati istraživači života i dela latinoameričkog revolucionara Adis Kupul i Frojlan Gonsales.

Gevaru su – prema vezriji iz knjige – zarobili bolivijski specijalci (sa američkim instruktorima) koji su ga i streljali kod naselja La-Igera oktobra 1967. godine. Njihovi oficiri ne samo da su opelješili ranjenog i pretučenog Čea (prisvojili su četiri časovnika, američke i kanadske dolare…), nego mu je jedan od njih i iščupao ne mali deo brade.

Na kraju su – mrtvom – počeki da odvajaju glavu od trupa, sa namerom da je pošalju na Kubu, ali su se zbog nečeg predomislili. Odrezali su mu samo šake, stavili ih u rastvor i poslali tadašnjem predsedniku Bolivije Reneu Barijentosu, koji je navodno hteo da ih pošalje Fidelu Kastru, ali su se usprotivili Amerikanci.

Čeove šake su kasnije ipa završile na Kubi. U havanu ih je doneo jedan od bivših bolivijskih ministara koji je prebegao na Kubu. Gevarini posmrtni ostaci su 1977. Godine preneti u mauzolej u gradu Santa Klara na Kubi.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *