Mržnja na Plitvicama

Mržnja na Plitvicama

1 aprila 2013

Tomislav KlauškiPiše: Tomislav Klauški

Braniteljske udruge jako je pogodilo što se predsjednik Ivo Josipović nije pojavio na obilježavanju 22. godišnjice Krvavog Uskrsa na Plitvicama.
„Ovo je za nas svetinja, ovo je za nas poniženje“, žalili su se njihovi predstavnici.  Pogodilo ih i to što im je poslao ‘đikana, Srbina’. A još više ih je pogodilo to što im je šef države poslao svog izaslanika Sinišu Tatalovića, „đikana, Srbina i četnika“, kako ga je pred novinarima nazvao Mihajlo Hrastov, bivši policijski specijalac četvrti puta nepravomoćno osuđen zbog ubojstva 13 zarobljenika na Koranskom mostu 1991 godine. Nisu stoga željeli slušati ni govor ministra policije Ranka Ostojića, koji im je na rubu suza poručio kako „on nikada nije zviždao svom vrhovnom zapovjedniku Franji Tuđmanu“. Kao što nisu ni oni.

Iako Franjo Tuđman nije dolazio na komemoracije za Josipa Jovića na Plitvicama, iako je nakon Plitvica pustio na slobodu Gorana Hadžića, kasnijeg vođu srpske pobune u Hrvatskoj, iako je abolirao one koje politička desnica danas želi zatvarati zbog ratnih zločina. Ali čak ni to nije toliko bitno. Nije branitelje uvrijedilo to što na komemoraciju nije došao osobno predsjednik Republike, već što je kao svog izaslanika poslao istaknutog člana srpske zajednice u Hrvatskoj.

Za njih je to jednako neprihvatljivo kao i činjenica je prvi poginuli hrvatski policajac u Domovinskom ratu bio Goran Alavanja, ubijen na službenom zadatku u blizini Obrovca, u studenom 1990. godine. Bio je policajac Srbin kojeg su izrešetali pobunjeni Srbi. Njegovo ime danas se nalazi u Registru branitelja, ali za braniteljske udruge on jednostavno ne postoji. Baš kao što dolazak profesora Siniše Tatalovića na događaj koji nazivaju „svetinjom“ branitelji smatraju običnim „poniženjem“.

I budući da je tome tako, onda je možda i bolje da se Josipović nije pojavio, zajedno s premijerom Zoranom Milanovićem. Ne samo zato što bi se obojica izložili riziku da ih se bojkotira, izviždi ili osramoti na događaju koji bi trebao biti komemoracija za poginulog redarstvenika, već zato što se takvi skupovi sve češće koriste kao poligon za iživljavanje radikala i šovinista. Ako je moguće da se na ovakvom skupu bojkotira govor izaslanika predsjednika Republike samo zato što je srpske nacionalnosti, onda je sasvim jasno da ni sam šef države nema tamo što raditi. Iako, sve to ne treba previše čuditi. Previše smo puta do sada vidjeli kako radikalna desnica koristi ovakve prilike za uspaljivanje nacionalističkih strasti, za političke demonstracije, za prozivke ljevičarske vlasti zbog toga što navodno ne vodi dovoljno računa o braniteljima, Domovinskom ratu i njegovim žrtvama.

A jučerašnji skup na Plitvicama pokazao je da su čelnici braniteljskih udruga spremni ići toliko daleko da pijetet prema žrtvama Domovinskog rata iskazuju mržnjom prema Srbima. Bez obzira bili oni hrvatski policajci ili izaslanici predsjednika Republike. Ako je itko ove Uskrsne nedjelje ponizio uspomenu na poginulog Josipa Jovića i Domovinski rat, onda su to bili oni koji se u njih najviše zaklinju.

(24sata.hr)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *