Мучи вас висок крвни притисак? Ово су намирнице за вас!

Muči vas visok krvni pritisak? Ovo su namirnice za vas!

19 maja 2017

Da bi izbegli visok krvni pritisak treba da jedemo hranu sa niskim postotkom soli. Nutricionisti upozoravaju da se protiv visokog pritiska treba boriti i sa tri moćna minerala: kalcijumom, magnezijumom i kalijumom.

Ovih sedam namirnica bogate su upravom tim nutrijentima.

1. Beli pasulj

U pasulju se nalazi značajna količina kalcijuma, magnezijuma i kalijuma koja blagonaklono deluju na snižavanje krvnog pritiska. Pasulj možete da jedete u obliku variva, da od njega pravite čorbe, da ga dodajete salatama, ili pripremite kao pire.

2. Obični jogurt

Ovaj mlečni proizvod je odličan izvor kalcijuma i drugih minerala koji pozitivno deluju na ljudsko zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih sosova za salatu i jela od mesa.

3. Kivi

Osim što obiluje vitaminom C, kivi će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje ga je jesti svežeg u sklopu voćnih salata.

4. Breskve

Breskve su mnogima omiljeno letnje osveženje. Dobro je znati i da sadrže mnoštvo hranljivih vitamina i minerala dobrih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete sveže.

5. Banane

S jednom srednje velikom bananom zadovoljićete 12 odsto dnevnih potreba za kalijumom. Ovo egzotično voće je i odličan saveznik u borbi protiv stresa. Najbolje od svega? Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate je bacati. Zamrznite je i od nje napravite ledeni desert.

6. Kelj

Ovo lisnato povrće nazivaju superhranom jer ima mnogo vrednih antioksidanata, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti kao salatu ili lešo.

7. Brokoli

Sto grama kuvanog brokolija na pari zadovoljiće 6 odsto dnevnih potreba za kalcijumom, 8 odsto za magnezijumom i 14 odsto za kalijumom. Ovo povrće obiluje i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće stavljati na jelovnik.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *