МУЧИМО ДЕЦУ: Ђачки ранчеви тешки као џакови цемента

МУЧИМО ДЕЦУ: Ђачки ранчеви тешки као џакови цемента

1 марта 2015

0227-Djacka-torba_A_620x0 64678Узети 400 грама „Читанке“, додати 600 грама радних листова, допунити укориченом свеском тешком 450 грама, па све ставити у школски ранац. И ето тек литературе за један од четири или пет часова ђака трећег разреда једне основне школе у Београду. Распоред налаже да сваке среде једна мала Милица на плећа натовари тачно 5,7 килограма књига, свезака и опреме за физичко, па правац у школу.

А њен ранац, када је празан, тежак је тек око килограм. Вршњаци из разреда имају још веће, а самим тим и теже торбе. Чак ни торбе првака нису много лакше. Дешава се да за српски језик имају по три различите радне свеске. Морају да носе опрему за физичко, прибор за цртање, уџбенике, радне свеске и листове… Наставници често траже већ у првом разреду тврдо укоричене свеске. И када се све то натовари на леђа детета које има седам или осам година, не чуди што му кичма под теретом почне да се криви. Отуда је сасвим логичан податак Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ да 15,4 одсто деце има неку врсту деформитета кичме. Према проценама Светске здравствене организације, основци не би смели да носе на леђима више од десет одсто од своје укупне тежине. А код нас и деца од 25 килограма упрте на леђа ранац тежак пет килограма.

– Иако у школи коју похађа моја ћерка постоје ормарићи, у њима држе блок за ликовно, решене контролне задатке и други комплет књига. Све из чега уче или где решавају задатке морају да носе са собом – каже отац Милице са почетка текста. – У првом разреду смо се супруга и ја смењивали, па је увек неко пратио до школе и чекали смо је после часова, да не би носила тако тежак ранац. Али не можемо више да излазимо са посла, тако да сада ранац носи сама.

Слично је и искуство Николе Андрића из Београда, чији син Матија у четвртом разреду мучи исту муку са претешком торбом. Када са ранцем на леђима стане на вагу, зависно од дана, тежи је од четири до 6,5 килограма.

– Најгоре је било у првом и другом разреду док је Матија имао целодневну наставу – прича овај отац. – Тада смо понедељком све књиге, свеске, опрему за физичко, прибор за ликовно и остале потрепштине носили у школу. То је, искрено, и мени претешко, а не детету. Онда би током недеље он носио мали ранац, у коме би само понео свеске, ако треба да напише неки састав или реши задатке. Већину обавеза завршавао је у школи. А онда петком, поново сам „селио“ све његове ствари из школе. Опет бих се натоварио баш свим књигама и свескама и опремом, који су током викенда стајали код куће.

Да би бар мало ђацима олакшали муке, представници Министарства просвете одлучили су да новим законом о уџбеницима ограниче број страница који школске књиге могу да имају. Сада, на пример, у петом разреду, само основни комплет уџбеника за пети разред једног издавача има 2.398 страница, за шести разред обим је 2.859, за седми 3.069, а за осми 3.353 странице.

– Нови закон о уџбеницима предвиђа ограничење обима уџбеника, а прецизна упутства биће одређена подзаконским актима – објашњава за „Новости“ др Зорана Лужанин, помоћница министра просвете.

– Тражимо да се дете гледа као целина, а не да сваки наставник у обзир узима само свој предмет и тражи по три-четири уџбеника. Затражићемо да струка да свој суд да ли је за сваки предмет потребно толико литературе и у толиком обиму, као и да ли ће сва деца морати све да носе.

Сви детаљи о обиму и тежини ђачке литературе биће приписани Планом уџбеника, као подзаконским актом. Ту ће стриктно бити одређено колико која књига може да има максимално страница или колика би била највећа тежина.

ЕЛЕКТРОНСКЕ КЊИГЕ

Издавачи се буне што ће обим књига бити ограничен, а Зорана Лужанин објашњава да ће све информације преко минимума, који ће бити у уџбенику, моћи да се нађу у електронском додатку.

– Можда је довољно да се у штампаном уџбенику нађу основни и средњи ниво, а да се информације за напредни ниво дају у електронском додатку. Исто је, на пример, и са збиркама из математике – објашњава Лужанин.

(Вечерње новости)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u