MUDRIJI OD SVIH: Zapad nema rešenje za “fenomen Putina”

MUDRIJI OD SVIH: Zapad nema rešenje za “fenomen Putina”

3 septembra 2014

Russian President Putin listens during a meeting with Markelov, governor of the Mari El Republic, at the Presidential residence at Novo-Ogaryova outside MoscowZapad ne zna šta da radi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom – pokušano je sve sem vojne sile, ali ništa nije promenilo Putinovu politiku prema Ukrajini, navode nemački mediji. Ni sankcije, ni politički pritisci ni pokušaji omekšavanja ruskog stava – ništa za sada nije pomoglo.

EU sada priprema nove sankcije protiv Rusije, ali problem je u tome što i u Uniji malo ko istinski želi te sankcije – navodi Dojče vele.

Nemačka industrija, britanske banke ili poljoprivrednici iz Grčke strahuju za poslove koje imaju u Rusiji.

Zemljama Unije koje su u krizi neophodan je ekonomski zamah, ali on je jedva primetan, a jedan od razloga za to je spor sa Rusijom.

Ukrajina i NATO

Niko to ne govori javno, ali Evropljani su srećni što Ukrajina nije članica NATO-saveza, jer bi se NATO sada našao usred vojnog sukoba sa nuklearnom silom Rusijom. Ipak, NATO mora da pokaže čvrstinu, mada Putin zna da Zapad neće vojno intervenisati u Ukrajini.

Ukoliko se stekne utisak da bi NATO u slučaju krize mogao da ostavi na cedilu neku svoju članicu onda bi Putin imao odrešene ruke, a to bi bio kraj ove zapadne vojne alijanse.

Zbog toga će šefovi vlada i država EU svaki, pa i najmanji ustupak Rusije tumačiti kao novu šansu za rešenje ukrajinske krize.

Međutim, Vladimir Putin radi po svom. Niko mu Krim više neće i ne može uzeti iz ruku, a na Zapadu neki strahuju da bi moglo doći do nastavka ruskih akcija u Ukrajini.

Problem je u tome što niko nije predvideo Putinove poteze. Zapad je bez ideje za rešenje, jer nije u stanju da se pozabavi “fenomenom zvanim Putin” – navodi Dojče vele. Protesti nisu pomogli, nije pomogla ni politička izolacija, ustupci, a na kraju ni sankcije. Koja sredstva su preostala?

Teoretski gledano, EU bi mogao uvesti dodatne sankcije poput smanjenja uvoza plina i nafte iz Rusije. To bi bio udarac na glavni izvor prihoda Rusije. Ali, pojedine države, poput onih na Baltiku ili Finske, u potpunosti su zavisne od ruskog gasa. A zima je pred vratima.

Ni politički stvari ne stoje bolje. Francuska je pristala na poslednji niz sankcija samo zato što su ostale zemlje EU odobrile Parizu da Rusiji isporuči davno naručena dva broda – nosača helikoptera.

Slovačka preti da će uložiti veto na novi krug mera protiv Rusije koje bi štetile njenoj privredi, a mađarski premijer Viktor Orban ustvari se divi Putinovom nastupu i u principu odbacuje kazne prema Moskvi – navodi se u tekstu.

Putina neće zaustaviti novi niz oštrijih sankcija EU, pa čak ni kada bi grupi G20 pošlo za rukom da još više izoluje Rusiju.

KOMENTARI3 komentara

  1. Jasminka says:

    Šta njega ima da zaustavlja nije on ni kre nuo na nekog.Osim toga zapad je toliko osion i umišljen,te se ne mogu nositi sa tako pametnim čovjekom,kao što je predsednik Putin.

  2. Spasoje says:

    Niko mu ništa ne može,jer on je Car Velike Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *