Mudrost potopa

Mudrost potopa

22 maja 2014

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Dok skupljam odjeću za Crveni križ i za te sirote ljude koji su ostali goli i bosi u ovim stravičnim poplavama, pomišljam na to da bi se iz toga zla, da je sreće, možda mogla izroditi neka bolja pamet.

Radi se, naime, o ovome. Čitam ujutro da je za skoro 60 posto građana odbojna i teoretska mogućnost da SDP i HDZ sklope privremeno primirje, odnosno da stave sve glave na kup dok zemlju zajedničkim snagama ne izvuku iz krize. Oko 23 posto ispitanika nije sigurno bi li to ikako mogli progutati ili ne.

Prema tome, ideju suradnje Milanovića i Karamarka na određeni rok uvjereno podržava samo 17 posto Hrvatske, malčice manje od jedne šestine. Radi se o snazi koja je, jasno, posve zanemariva i daleko preslab motor za eventualna politička predomišljanja u stožerima dviju najjačih stranaka. To su rezultati ankete koja je provedena za Večernji list među 1.000 ljudi.

Riječ je, doduše, o najmanje vjerodostojnoj i najjeftinijoj vrsti ankete kakve se rade nasumičnim nazivanjem brojeva telefona, na uzorku ispitanika koji nije reprezentativan. Citirane postotke ne treba, znači, smatrati baš najpouzdanijima na svijetu, ali nekakav pokazatelj ipak jesu.

Hrvatska je ne samo duboko politički i svjetonazorski rastrgana zajednica, nego su podjele već poprimile iracionalan i militantan karakter, a to je sigurno još jedan od razloga što nam ništa ne ide od ruke. Nitko s nikim ne može i neće pa makar zbog tog inata svijet propao i jednima i drugima. Voda je svima došla do grla, ali svatko dreždi iza svoje ograde i iskosa gleda svoga susjeda kao svoga neprijatelja.

Sve što ova vlada radi je loše i bezvrijedno, deru se iz HDZ-a iako su upravo oni krivi za ohoho svih ovih nevolja koje su Hrvatsku, prema najnovijoj ocjeni Europske banke, dovele na neslavnu poziciju doslovno najneuspješnije zemlje u EU. Sve što se izgovori u HDZ-ovim klupama je himba, prijevara i populizam, dovikuju iz SDP-a iako ni njihova vlast uporno ne donosi preokreta.

Pogledajmo, međutim, ove bijesne bujice, ovaj opći potop kod nas i u regiji, u kojem se u trenu ostaje bez svega što si generacijama stjecao. Pa onda promislimo čemu nas možda može naučiti ta epska tragedija na prostranstvima koja su, kako je izračunala Al Jazeera, ukupno veća od površine cijele Slovenije.

Jer poplava vrlo razgovijetno huči o tome da smo, kad dođe do najgorega, svi u istom čamcu. Svi jednako želimo spasiti svoju djecu. Svima jednako treba taj ručak da preživimo. Svima je jednako hladno ako su mu mokre noge. I svima je lakše kad nam neki nepoznati srdačni glas ponudi svoj džemper za pod glavu.

I koga sada uopće briga za koga glasaju ti stradalnici evakuirani iz potpoljenih kuća u Gunji ili u Slavonskom Brodu koji sada skupa sjede na strunjačama u nekoj dvorani i gledaju u zajedničku neizvijesnost. Voda je podavila stoku i HDZ-ovcima i SDP-ovcima. Digla je krovove i bogatim i siromašnim seljacima. I onima koji idu u crkvu i onima koji ne idu. Onima koji su dobili poticaje od države i onima koji nisu. Konzervativcima i liberalima. Hrvatima i Srbima.

Sada valjda vidimo koliko smo zapravo isti svi mi koje do jučer nitko ne bi natjerao ni da zajedno popijemo kavu jer smo (navodno) tako različiti. Pa kome šaljemo odjeću i uplaćujemo te svoje male donacije ako ne – naprosto ljudima

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *