Муфтија, Ђукановић и Никола Тесла

Muftija, Đukanović i Nikola Tesla

17 marta 2015

Milo-Djukanovic-Muamer-Zukorlic-620x350Piše: Milutin Sekulović

Pre neki dan, da li slučajno baš u Crnoj Gori, u Rožajama, gde je nedaleko, na granici, imao „buran“ susret sa crnogorskim graničarima, muftija sandžački Muarem Zukorlić ne trepnuvši je ustvrdio, kroz za njega karakterističan ironičan osmeh, da je Nikola Tesla pred kraj života prešao u islam.

Dok su se prisutni na jednoj književnoj promociji posle tih reči našli u čudi, muftija je kazao da on neće dozvoliti da se kosti jednog muslimana unose u crkvu, što je izazvalo smeh kod dela prisutnih, koji su se, (da li je muftija shvatio?), smejali njegovoj potrebi da bude u centru pažnje, u fokusu medija. Posebno kada je u Crnoj Gori, ili u južnom Sandžaku, kako on to voli da kaže, tamo gde je Pljevlja proglasio glavnim gradom Sandžaka, tvorevine koja već duže od veka pripada – istoriji. Nije tajna, muftija posebno voli da se istakne u Rožajama, rodnom mestu reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifata Fejzića, koji sve više „neutrališe“ muftijin uticaj na severu Crne Gore, dok ga je, može se slobodno reći, sasvim istisnuo iz Turske, gde Fajzića ovih dana primaju najviši turski državnici i čelnici Islamske zajednice.

Besan na graničare, Đukanovića koji ga je nazvao političkim šarlatanom, reisa koji ga je poredio sa fašistima, Zukorlić se obrušio na čuvenog naučnika, poreklom iz srpske, svešteničke porodice. Na onoga, zahvaljujući čijim izumima je te noći sedeo obasjan svetlom. Možda je bio besan što Tesla nije mogao da mu zagreje hladnu salu, koja je bila „dobrodošlica“ Rožajaca, što je muftija i te kako dobro shvatio…

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *