Muftija Zukorlić novcem od Sandžaklija iz celog sveta gradi džamiju sa najvišim minaretom u Evropi

Muftija Zukorlić novcem od Sandžaklija iz celog sveta gradi džamiju sa najvišim minaretom u Evropi

9 oktobra 2013

izb-zukorlic1Novcem Sandžaklija iz celog sveta u Pešterskoj visoravni gradi se Islamski centar u kom će biti džamija sa najvišim minaretima u Evropi, piše B92.

Kako je planirano, Islamski centar obuhvatiće džamiju sa šest minareta, 15 kupola, od kojih je prečnik samo jedne 12 metara. Kamen temeljac već je postavio muftija Muamer Zukorlić, a centar je već dobio prvi epitet „muftijino čudo“.

Na pitanje kako komentariše to što je najveći Islamski centar u Evropi nazvan baš tako, Zukorlić kaže: „Nisam čuo za taj naziv. U svakom slučaju, Islamski centar u Dugoj Poljani je na bazi programa koji je Mešihat islamske zajednice usvojio još pre 15 godina. Cilj je da se izgrade važni islamski centri u značajnijim seoskim sredinama.“

Visina minareta je velika, a na dva iznosi čak 90 metara, što je tri puta više od sličnih centara u Evropi, ili samo 10 metara niže od Beograđanke. Zukorlić kaže da je očigledno da je najpre želja donatora, koji su s tog područja, da se „potakmiče“ izgradnjom minareta od 90 metara. Mada, kako kaže, sve je to još na nivou idejnog rešenja.

On objašnjava da su minareti odlika islamske arhitekture širom sveta, ali i dodaje da oni, pre svega, imaju upotrebnu ulogu, da se preko njih uči i zove na namaz, tj molitvu i poželjno je da se taj poziv što dalje čuje.

U kolosalnom zdanju Islamskog centra biće i dečiji vrtić, škola Kurana, informatički centar i centar za jezike, kao i prostor za predah- restoran sa 500 mesta.

KOMENTARIJedan komentar

  1. stevan says:

    ruši

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *