Muftija Zukorlić puca na fotelju potpredsednika Republike Srpske

Muftija Zukorlić puca na fotelju potpredsednika Republike Srpske

29 januara 2014

zukorlic2Muamer Zukorlić, doskorašnji glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i potpredsednik Svetskog bošnjačkog kongresa Mustafe Cerića, već na jesen bi mogao postati potpredsednik Republike Srpske, ako se obistine njegove najave o mogućem učešću na izborima u Srpskoj!

Iako je Zukorlićeva izjava o tome da bi se mogao kandidovati na predsedničkim izborima u Srpskoj mahom ocenjena kao malo verovatan scenario, u upućenim krugovima tvrdi se da bi njegova najava mogla predstavljati začetak mnogo ozbiljnijeg političkog projekta nego što se na prvi pogled čini.

S obzirom na nespornu popularnost u bošnjačkom biračkom telu, a pogotovo s ove strane Drine, sandžački muftija bi, kako se tvrdi, bez sumnje bio izabran za potpredsednika RS, jer je teško očekivati da bi imao ravnopravnog suparnika u nekoj drugoj bošnjačkoj partiji.

Sigurna podrška

Prema ustavnim rešenjima, pozicija dvojice potpredsednika pripada kandidatima iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda koji dobiju najviše glasova posle izabranog predsednika. Na krilima takvog rešenja, teško je verovati da bi iko, osim samog Zurkolića, mogao računati na najveći broj bošnjačkih glasova, pogotovo što bi, po procenama analitičara, u kampanji mogao računati na sigurnu podršku SDA i ostalih „tvrđih“ bošnjačkih partija.

Podsetimo, muftija Zukorlić izazvao je prvorazrednu političku senzaciju kad je, gostujući u emisiji FTV-a „Pošteno“, najavio da mu je predloženo da se kandiduje za predsednika RS i da o tome ozbiljno razmišlja. Nije, međutim, poznato ko mu je to predložio i da li će se on odlučiti na takav potez, pošto je on sam odbio da otkrije detalje o tome. Ako bi se zaista odlučio za izbore, Zukorlić bi bio jedini kandidat u istoriji zemalja proisteklih iz bivše SFRJ koji se kandidovao za predsedničku poziciju u dve države. Prošle godine, Zukorlić se kandidovao za predsednika Srbije, što je bez obzira na mizeran broj osvojenih glasova, umnogome uticalo na nacionalnu homogenizaciju biračkog tela i pripomoglo pobedi Tomislava Nikolića.

Adresa u Srebrenici

Bez obzira na to što živi u Novom Pazaru, Zukorlić trenutno nema pravno-formalnih prepreka za kandidovanje na izborima u Srpskoj. Kao što je poznato, on je uoči prošlih lokalnih izbora u BiH prijavio adresu stanovanja u Srebrenici kako bi pomogao i podržao kampanju bošnjačkih udruženja da za načelnika opštine izaberu Bošnjaka. Na taj način, on je stekao pravo da bira, ali i da bude biran u BiH.

Dušanka Majkić, poslanica SNSD-a u Parlamentu BiH, kaže da je teško procenjivati da li su njegove namere ozbiljne ili je reč o puštanju „probnih balona“, ali ne sumnja da bi u slučaju da se zaista odluči na kandidaturu bio izabran na poziciju potpredsednika RS. Štaviše, ona pretpostavlja da bi to i mogla biti fotelja koju muftija ima u planu.

– Možda to danas izgleda nemoguće, ali nemam razloga da sumnjam da bi on bio izabran na tu poziciju, ako znamo kako se on doživljava u bošnjačkom biračkom telu. Sa funkcije potpredsednika, Zukorlić bi bio u prilici da svakodnevno pravi politički cirkus, samo što bi njegove izjave tada imale znatano veću težinu nego što je to sada slučaj, jer bi nastupao sa pozicije potpresednika Srpske. Ustavna ovlaštenja potpredsednika jesu skromna, ali to ne bi bila nikakava prepreka da se svakodnevno pojavljuje u medijima i kreira zapaljivu političku atmosferu na fonu priče o ugroženosti Bošnjaka kakvu u Srbiji plasira već godinama – smatra Majkićeva.

U začaranom krugu

Politički analitičar Tanja Topić kaže da je u ovom trenutku nezahvalno procenjivati da li Zukorlić zaista namerava da se kandiduje, ali napominje da izjave poput ove mogu samo biti podloga za dizanje nacionalnih tenzija uoči oktobarskih izbora. Prema njenim rečima, zasada se sa sigurnošću jedino može konstatovati da ovakve izjave služe podizanju tenzija sa snažnim etničkim predznakom.

– Svedoci smo da predstojeća predizborna kampanja generalno ide u tom pravcu. Time se, zapravo, opet vrtimo u tom začaranom krugu u kojem je sve određeno nacionalnim predznakom. Istovremeno, ova priča na određen način pokazuje koliko je u našoj politici zapravo važan taj nacionalano-verski momenat – kaže Tanja Topić.

Aktuelni zakon ne može da spreči Zukorlićevu kandidaturu

Pravno-formalnu osnovu za Zukorlićevu eventualnu kandidaturu pruža aktuelni Zakon o prebivalištu i boravištu, koji je izuzetno liberalan kad je reč o prijavi mesta gde neko živi i, samim tim, sticanja biračkog prava i kandidovanja na izborima. Međutim, zanimljivo je da ni nova verzija ovog zakona, čije usvajanje opstruiše SDA u Domu naroda BiH, ne bi mogla onemogućiti Zukorlićevu kandidaturu. Prema tumačenju pravnih stručnjaka, predloženi zakon, kad bude usvojen, trebalo bi da oteža lažnu prijavu boravka, ali teško da bi mogao sprečiti nečiju kandidaturu iz susedne države, pošto bi, primera radi, Zukorlić uoči izbora mogao da se na par meseci preseli u RS i na taj način vlastima dokaže da živi na prijavljenoj adresi.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zorka says:

    Čovek odlučio da bude predsednik!On je izuzetno dobar primer ogromnog ega,uverenja da mu se može sve što hoće.Takvom čoveku,prosto nenormalno samouverenom,naravno da nisam naklonjena,ali je zgodan za posmatranje, a naročito dobar primer,pozitivnim dobrim,talentovanim ljudima sa manjkom samopouzdanja.Nadam se da mu se pretnja neće ostvariti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *