MUHAMED FILIPOVIĆ: Pripadnici Mlade Bosne su heroji

MUHAMED FILIPOVIĆ: Pripadnici Mlade Bosne su heroji

7 септембра 2013

muhamed filipovicNiko nema pravo da naknadno dovodi u pitanje karakter atentata pripadnika „Mlade Bosne“ na carskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda, prije 99 godina, izjavio je u intervjuu za RTRS prof. dr Muhamed Filipović.

To nije bio teroristički čin mladih ljudi već izraz protivljenja okupaciji i ugnjetavanju, koje je vršila austrougarska monarhija u anektiranoj BiH, pojasnio je Filipović.

U svekolikom preinačavanju karaktera atentata pripadnika „Mlade Bosne“ na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, koji je izvršen na Vidovdan 1914. godine u Sarajevu, treba da bude jasno da su sve stvari o tom događaju u političkom, istoriografskom i moralnom smislu apsolutno određene, ističe profesor Filipović.

Svako ko prekraja istoriju platiće skup račun za to, pa i u slučaju pripadnika „Mlade Bosne“ kao nacionalnih heroja, upozorava Filipović.

Kako u vrijeme prije Prvog svjetskog rata tako i danas BiH nije svela sve račune za Evropom, koja želi da se tutorski odnos istorijski nastavi suprotno volji naroda koji žive u BiH, naglašava profesor Filipović.

Da li će BiH opstati i u kom obliku, šta će na vidjelo iznijeti predstojeći popis stanovništva u BiH, zašto su Bošnjaci nesrećan narod, kojim jezikom je Meša Selimović napisao roman „Derviš i smrt“ i zašto su Bošnjaci razočarani Andrićevim oslikavanjem života iz vremena gradnje mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu, teme su o kojima u širem intervjuu za RTRS govori ugledni filozofski pisac, esejista i teoretičar Muhamed Filipović.

KOMENTARI2 коментара

  1. ja says:

    "Neće moći slobodno da šeta, onaj koji mom narodu smeta" , "Vi imate moć, mi imamo noć"

  2. goran kostic says:

    Svaka cast postovani profesore, Drago mi je da bar sada u ovom kontekstu iznosite hrabar stav koji je orijentisan Slovenski, slobodarski rekao bih Srpski (svi stari Sloveni su se nekada tako zvali sa raznim interpretracijama tog imena Sorabi, Serbi itd..) Nas zajednicki jezik, nasi zajednicki geni, proslost, preci obavezyuju nas da se pobrinemo da se nasi potomci ne odrode I da se nikada vise ne sukobljavaju, makar ziveli u sto drzava razdvojeni. Mi smo jedno. Ko nece brata za brata ima tudjina za gospodara. Zavadi pa vladaj politika je dala rezultate u nasoj Bosni I Hercegovini kao I uopste na celom Jugoslovenskom prostoru pa cak I sire na Balkanu. Bogatstvo naseg duhovnog nasledja, nase kulture, nase Slovenske duse obavezuje nas na toleranciju I postovanje I prema svim drugim komsijama u okolini sa kojima delimo Evropu I ovaj Svet. Dozvolite jos jednom da Vas pozdravim I da Vam se zahvalim na ovako jasnom I hrabrom stavu. Da je slava svim nasim junacima mlade Bosne I svih drugih bitaka I ratova svima koji su pali za slobodu, neka im Gospod da Rajsko naselje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u