МУК У БАЊАЛУЦИ: Прво говор Милоша Биковића, па Додикова најава ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ!

MUK U BANJALUCI: Prvo govor Miloša Bikovića, pa Dodikova najava VELIKE PROMENE!

9 januara 2020

Glumac Miloš Biković govorio je u Banjaluci na proslavi Dana Republike Srpske. On je tom prilikom rekao da su borci Republike Srpske učinili podvig dajući svoje živote za slobodu i istinu i doprineli vaskrsenju celog srpskog naroda.

– Braneći Srpsku, vi ste branili Srpstvo, a braneći Kosovo i Metohiju, te Srpsku crkvu u Crnoj Gori ne branimo crkvena zdanja, nego svoj integritet, pravo na život, branimo svoj duh – rekao je Biković na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana Republike.On je istakao da je skupa bila istorija srpskog naroda, da bi se sada tek tako predala i tek tako zaboravila.

– Biti Srbin nikada nije bilo lako, a danas je kao nikada do sada jasno da se srpski narod nalazi na braniku pravoslavlja – rekao je Biković.

Biković je napomenuo da danas svetosavski duh osvetljava otačastvo koje Srbi nose sa sobom u svim seobama i odlascima, da bi ga sačuvali i da bi mu se mogli vraćati, te obnavljati i njega i sebe.

– Ugrađen je taj duh i u temelje Republike Srpske, jer svetosavlje je uporište našeg identiteta – rekao je Biković.

DODIK NAJAVIO VELIKE PROMENE

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci na proslavi Dana Republike Srpske da je Srpska sinonim za slobodu srpskog naroda o kojoj su generacije sanjale stotinama godina.

– Mnogo ljubavi utkano je u RS i zato je ona veličanstvena – rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom Dana RS kada je poručio i da Srbi nikada neće prihvatiti inkviziciju Ustavnog suda u BiH.

Dodik je podsetio da su za 28 godina postojanja RS izgrađene institucije RS, očuvana je ekonomija u nemogućim uslovima, izgrađeno 120 kilometara auto-puteva, zdravstvene ustanove se renovniraju…

On je rekao da je RS pokazala vitalnost i da njeno postojanje ne može da bude smetnja, osim onima koji bi želeli da „gospodare našim životima i uzmu naš prostor i našu teritoriju“.

Nastavićemo da razvijamo Republiku Srpsku, rekao je Dodik i dodao da je zadatak čelnika RS da u narednih pet godina izađu sa auto-putem od Doboja do Bijeljine, kao i da se na Rači spoje sa auto-putevima Srbije.

Dodao je da niko ne može da zaustavi integraciju RS i Srbije i da su jedini koji su želeli Srpsku Srbija i Rusija.

– Mogu da se ljute koliko hoće. Integrisati se sa Srbijom znači ne samo duhovno biti integrisan. To je naša želja i imamo pravo na naše samoopredeljenje. Doći će vreme kada ćemo imati to pravo – rekao je Dodik i dodao da je RS dovoljno velika i široka da u njoj slobodno živi svako ko želi, ali da ne može da prihvati one koji je osporavaju i podrivaju.

Dodik je rekao da su mnogi sa zapada hteli da nema RS, a da su i nudili rešenja da to uradimo sami da bi nestali.

– Ništa im ne zameramo – rekao je Dodik, a nakon njega je govorila predsedica RS Željka Cvijanović koja se nadovezala rečima da je RS bila trn u oku za mnoge.

Cvijanović je rekla da gradajni širom RS slave ponosni što je imaju i odlučni da je čuvaju i jačaju u budućnosti,

Želim da imamo RS koja će uvek ići napred i biti na ponos budućim generacijama, kao što je to danas nama, rekla je ona.

O osporavanju i napadima na RS, Cvijanović je rekla da je 9. januar za pojedine neprijatan podsetnik da je jedino RS nastala u miru, da je Ustav dobila u miru, i da je institucionalno i na svaki drugi način zaživela pre rata, a Federacija kao produkt rata kroz sporazum o okončanju krvavih sukoba.

RS se kaže, zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma, za saradnju i koordinaciju u okviru BiH, ali ne prihvata otimanje nadležnosti.

– Želimo da svi narodi u BiH budu dobri partneri, da RS gradimo kao mesto gde će se ostvarivati i pojedinci i kolektiviteti, RS koja će biti stabilna u kojoj će ljubav koju oseća srpski narod biti trajni zajednički kapital zahvaljujući kome ćemo unapređivati Srpsku – rekla je Cvijanović.

Svečanostima u Banjaluci prisustvovali su i ministri Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović kao i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

KOMENTARI8 komentara

 1. Kulak says:

  Napred NAŠI.

  • Dule says:

   Bog dragi te blagoslovio mladi covjece Milose Bikovicu svaka rijec ti se pozlatila.

 2. Kosovac says:

  Miloš Biković, skidam kapu, isti si kao ja. Hvala Bogu da neki srpski glumac priča ovako, a ne kao tamo neki srpski glumci, da ih ne imentujem. ……….Milorad Dodik, skidam kapu, ja sam običan čovek, a ti si srpski državnik. Staro pravilo je da tebe treba poštovati. Kao državnika naravno. Samo imam jednu primedbu, a to je da nisi trebao da iz srpske himne izbaciš ono „Srpske zemlje Bože čuvaj“. Valjda si zato sa Vulinom pustio „nemu himnu“, samo muziku, „a reči svi znamo, ne mora i da se stalno pevaju“ – da se Vlasi ne sete.

 3. petrovgrad says:

  Biković je deset koplja u svakom pogledu ispred Sergeja Trifunovića i svih 88 kojekakvih inetelektualaca.

 4. Djoka Brica says:

  Jaki su na reci a dela nigde.Sve je to lepo receno, politika je ostala na balkanu veliki biznis i privileg. Sutra kad bi izbio rat nijedan glavonja nebih pustio sinove da mu ratuju nego bi ih poslao u neprijateljsku EU ili u Americi. Bez motike nema hleba ali nema ni drzave

 5. Kosovac says:

  Pitam se, pitam se….. Gde nestadoše one reči iz Srpske himne „Srpske zemlje Bože čuvaj“. Nema ih ni u Republici Srpskoj, a ni u Republici Srbiji. …..Verovatno je bio takav nalog odozgo, da se ne talasa. Ne treba vređati one koji nisu za dijalog o Velikoj Srbiji, ili o Dositejevoj „Bosna i Hercegovina, Svetog Save Dedovina“.

 6. Zoran says:

  Nema ovog bracnog para glumaca....a da, oni neutralni.:)

 7. Gardista says:

  Srpska reko Drino, sidji u ponore,te spoji dva srca u jedno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *